Blog

Momijigari – Csodáljuk a vöröslő lombokat

2016. október 19.
Nagygyörgy Anna
A japán cseresznyevirágzás és a hozzá kapcsolódó virágnézés, az o-hanami szokása világszerte, így hazánkban is jól ismert, nálunk is számos helyen rendeznek már cseresznyevirág-néző fesztiválokat. Sokkal kevésbé ismert azonban a színessé váló őszi lombokban való gyönyörködés, a momijigari (ejtsd momidzsigari) hagyománya, pedig ahogy a sakura - a cseresznyevirág - a tavasz, úgy a momiji az […]
Tovább olvasom

Wasabi – A zöld csoda

2016. október 12.
Sebők Tünde
Wasabi, vagy ahogy magyar barátaim szokták hívni, a japán torma, fontos részét képezi a japán konyhavilágnak. Por, krém és folyékony formákban is kapható. Sushihoz, soba tésztához, snackekhez vagy húsokhoz használják leggyakrabban, de Japánban lehet wasabis jégkrémet, sört, bort és szendvicset is venni. Nem beszélve a wasabis KitKatról. Akik kóstolta már a csokoládét, az tudja, milyen […]
Tovább olvasom

Imura Masayo - Szeretettel teli spártai módszer

2016. október 5.
Harada Chika
Hivatalosan véget ért a 2016-os riói olimpia. A japán csapat 12 aranyat, 8 ezüstöt és 21 bronzot nyert, s így összesen 41 érmet vitt haza. Hagino a férfi 400m vegyesben, míg Kaneto a női 200m mellben szerzett aranyat, valamint a japán tornacsapat is aranyérmes lett a csapat és egyéni számokban. Minden pillanat örömteli és megható […]
Tovább olvasom

Feltöltődés atomenergiával - kalandozás Nagasakiban

2016. szeptember 28.
Biró Krisztina
Már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy ellátogassak Nagasakiba. Sokáig csak annyit tudtam, hogy a Japán legdélebbi nagy szigetén, Kyushu-n található kikötővárost 1945. augusztus 9-én atombomba támadás érte. Aztán egy japán kollégám ajánlására elolvastam Shusaku Endo Némaság c. regényét a japán kereszténység történetéről, amelynek fő helyszíne Nagasaki és környéke. Itt érték el Japánt először a portugál […]
Tovább olvasom

Művészek vagy kézművesek ? (Babanegyed III. rész)

2016. szeptember 21.
Sűdy Zoltán
Már Japánnal történő első ismerkedésem során megragadott az, ahogy a japánok a sok évszázados hagyományokra épülő kézművességhez viszonyulnak. Ezt egyértelműen a „hagyományos iparművészet” (dentó kógei) kategóriájába sorolják, s ennek megfelelő presztízse is, de a vevők elvárása is a termékek színvonalával, minőségével kapcsolatosan. Míg nálunk legfeljebb „a népművészet mestere” címet kaphatják a hagyományos kézművesség folytatói, Japánban […]
Tovább olvasom

Tetoválás – mennyire tabu Japánban?

2016. szeptember 14.
Bassa Zoltán
Akin tetoválás van, az yakuza, tehát gengszter – ez a nézet még valamennyire tartja magát Japánban. De a tetoválás régi hagyományokkal bír Japánban – régebbiekkel, mint a helyi maffia. I. sz. 300-ból származnak az első kínai forrású írásos emlékek arról, hogy „minden japán férfi arca és teste tetovált”. Az Edo-korszakban, a 17. századtól a népességnövekedés […]
Tovább olvasom

Zen-buddhizmus balkezeseknek is

2016. szeptember 7.
Biró Krisztina
Többektől hallottam már, hogy legfőbb céljuk a boldog és vidám élet. Aztán persze sokszor előfordul, hogy barátokkal és rég nem látott ismerősökkel „csak” egymásra zúdítjuk az elmúlt időszak nyűgjeit találkozásaink során és a boldogság nem téma. Pár hete, egy nyáresti, amolyan világmegváltó beszélgetésen arról volt szó, hogy a nyugati emberek hajlamosak túlagyalni a mindennapi problémákat […]
Tovább olvasom

Matcha Budapest

2016. augusztus 31.
Petre Kinga
Legnagyobb örömömre az előző bejegyzésem némi frissítésre szorul! Ugyanis, az azóta eltelt időben egyre jöttek a matcha források és úgy kerek a történet, ha ezeket is feltárom az előző cikkemhez kapcsolódva. Ha autentikus japán matcha teát szeretnénk helyben inni vagy teaport venni, akkor a Marumoto Japán Teaház a jó választás. Az oldalukon részletesen leírják a tea […]
Tovább olvasom

Aranyárban mérik – Gyümölcs a japán asztalokon

2016. augusztus 24.
Sűdy Erika
Pénteken jókora görögdinnye került a bevásárlókosárba, szombaton az egyik fele, vasárnap a másik fele is elfogyott. Pedig csak négy felé kellett osztani. Hasunk pukkadásig feszült tőle a meleg nyári napokon. Ez az édes, lédús csemege a japánok ebédlőasztalára legfeljebb 2-3 centis vékonyka cikkelyként kerül – emlékszem vissza. Nem dőzsölnek úgy a gyümölcsökben, mint mi magyarok. […]
Tovább olvasom
1 30 31 32 33 34 46
Copyright © 2024 All Rights Reserved
apartmentcloud-downloadstarstar-halfenvelopeuserusersstorephone-handsetmap-markercalendar-fullbubblepie-chartearthmagnifiercross