Japán a fejlett technológia, gyors vonatok és hatalmas felhőkarcolók mellett egyben az ősi hagyományok, mítoszok és istenek országa is. Szakrális császársága több mint 2600 évre nyúlik vissza. Ahogy nálunk Magyarországon a királyság hatalmának 3 szimbóluma a koronázási jelvények (országalma, jogar és szent korona), úgy Japánban is a császári birodalomnak 3 szent ereklyéje van.

E császári szimbólumokat sanshunojingi-nek (Három Szent Ereklye - 三種の神器) hívják, melyek egy kardból, egy tükörből és egy magatama ékszerből állnak. (A magatama szimbólum eredetéről és jelentéséről előző cikkemben olvashatnak itt>>)

No, de lássuk, honnan is erednek ezek a tárgyak és milyen legendák kötődnek hozzájuk.

Misztikus történetük a japán történelem hajnalán, az istenek uralma idején kezdődik. Japán két főistene, Izanami és Izanagi megteremtik Japán szigeteit, életet adnak megannyi isteni gyermeknek, viszont a tragédia lesújt rájuk is, és Izanami istennő belehal a szülésbe. Szerető férje, Izanagi nem tud beletörődni imádott felesége elvesztésébe, és alászáll az alvilágba, hogy visszahozza őt. (Hasonlóan Orpheusz és Eurüdiké történetéhez a görög mitológiában.)

Mentési kísérlete viszont kudarcba fullad, mikor meglátja szeretett nője csúf, rothadó testét a másvilágon, és ijedtében visszatér a mennyekbe. Hogy az alvilág piszkától megszabaduljon, egy patakban mosakszik meg, és ekkor 3 új istenségnek ad életet, bal szeméből Amaterasu napistennő, jobb szeméből Tsukuyomi holdistennő, orrából pedig Susanoo, a vihar istene pattan ki.

A testvérek kapcsolata korántsem felhőtlen, Amaterasu és a komisz Susanoo állandó harcban állnak egymással. Egyik vitájuk alkalmával Susanoot száműzik, ki vándorlásai alatt megment egy hercegnőt egy nyolcfejű sárkánytól, s annak testében egy csodálatos varázserejű kardra bukkan, melyet később Amaterasu napistennőnek ajándékoz kiengesztelés gyanánt.

A kardot először Ama no Murakumo no Tsurugi (A menny gyülekező felhőinek kardja - 天叢雲剣)-nak hívták, és később nevezték át ma is ismert nevére,  Kusanagi-ra (草薙の剣) , vagyis "fűvágó”-ra. A kard egyike volt Amaterasu istennő ajándékainak, amiket unokájának adott, ki japán első császárának dédnagyapja lett.  A vitézséget és bátorságot szimbolizálja.

A másik regálé, a tükör, Yata no Kagami (Nyolc Arasznyi Tükör - 八咫鏡) a bölcsesség és őszinteség szimbóluma. Az ősi történetek szerint egyszer Amaterasu és Susanoo vitájának következményeként a napistennő szívébe hatalmas szomorúság költözött, és elbújt egy barlangban. A világot így teljes sötétség borította be. A többi istenség hiába próbálta kicsalogatni a mélységből, nem jött elő. Ekkor a vidámság istennőjének, Ame-no-Uzume-nek támadt egy ötlete. Egy hatalmas bronz tükröt függesztett a barlang bejáratához, majd meztelenre vetkőzött, virágokkal és falevelekkel borította testét, és egy felfordított fürdőteknőn táncolni kezdett. Az istenek hangos nevetését hallva Amaterasu-t is elöntötte a kíváncsiság és kilesett a barlangból. Abban a pillanatban meglátta tükörképét, s saját szépsége teljesen lenyűgözte. Kihasználva az alkalmat a többi istenség megragadta, kihúzták a barlangból, s a bejáratot eltorlaszolták. Az isteni csoport vidámsága jókedvre derítette a búval bélelt napistennőt, s végül beleegyezett, hogy visszatér az égre.

A harmadik császári ereklyéről, a magatama-ról korábbi cikkemben írtam részletesebben. Röviden, a legendák szerint a magatama ékszert Amaterasu napistennő az apjától, Izanagitól kapta ajándékba, és később a kard és a tükör mellett ezt is unokájának adta, aki a mennyekből szállt alá, hogy uralma alá hajtsa a szigetet. A három regálé közül biztosan csak ez maradt fent eredeti formájában.

A legfontosabb magatama neve yasakani no magatama (Nyolc Lejtő Alakú Ékszer -八尺瓊曲玉 ), mely a jóakarat jelképe. A hiedelem szerint egy ember lelke van a magatamába zárva, mely továbbörökíthető, vagyis az egyén ereje, hatalma és autoritása rászáll utódjára. Mivel a legelső magatamát Amaterasu napistennő kapta apjától, Izanagi főistentől, melybe a főisten saját lelkét zárta, az istennő pedig ráhagyományozta ezt unokájára, ki japán első császárának dédnagyapja lett, ezáltal a császárok hatalma isteni eredetűvé vált.

Manapság a császári szimbólumok három különböző helyen vannak Japánban. A tükröt állítólag az Ise Szentélyben, a kardot a Nagoya prefektúrában levő Atsuna Szentélyben, a magatama ékszert pedig a császári palotában tartják. Biztosan sajnos nem lehet tudni az ereklyék pontos helyét, mert nagy titokban tartják, ráadásul a császáron és pár főpapon kívül más élő ember még nem láthatta ezeket a tárgyakat. Fotó sem készült róluk, csak illusztrációk és fantáziarajzok léteznek.

Csakis az új császár koronázási ünnepségére hozzák egy helyre a relikviákat, akkor is eltakarva, a legnagyobb biztonságban.

E legendás tárgyak a japán mitológia és történelem szerves részeként mind a mai napig a császári uralom alapját képezik.

 

Referenciák:
http://en.wikipedia.org/wiki/Imperial_Regalia_of_Japan
http://madmonarchist.blogspot.hu/2013/07/imperial-regalia-holy-treasures-of-japan.html
http://www.japan-guide.com/e/e2140.html
http://www.tofugu.com/2013/01/18/the-imperial-familys-mysterious-treasure
http://okami.wikia.com/wiki/Imperial_Regalia_of_Japan
http://fairfieldproject.wikidot.com/archive:the-imperial-regalia
http://introvertjapan.com/2014/09/01/the-imperial-regalia-of-japan
http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_mythology

Képek:
1. kép: http://img209.imageshack.us
2. kép: http://www.jepang-ku.com
3. kép: http://upload.wikimedia.org
4. kép: http://www.japanesegallery.co.uk
5. kép: https://shinwaeiyuu.files.wordpress.com
6. kép: https://landofgoddesses.files.wordpress.com
7. kép: http://upload.wikimedia.org
8. kép: http://3.bp.blogspot.com
9. kép: http://www.goodwp.com
10. kép: http://cache4.asset-cache.net