Ajánlom figyelmetekbe a holland Japán-szakértő, Ian Buruma könyvét. Történelmi áttekintést nyújt a Meiji időszaktól egészen az 1964-es tokiói olimpiáig és így nyomon követhetjük Japán metamorfózisát egy félfeudális világból vezető gazdasági hatalommá.

Onnan indul a történet, hogy a Fekete Hajókkal megérkezik a nyugati típusú demokrácia Japánba és kényszerré válik a japánok számára a nyitás a külföld és a haladás felé. Az út azonban konfliktusokkal terhes: Egyrészt Japánon belül egymásnak feszül a hagyomány és a fejlődés (mint most a Közel-Keleten), másrészt a határokon kívül Japán fegyverrel igyekezett bizonyítani a Nyugat számára, hogy erős és nem lenézni való ország.

Az olvasmány betekintést nyújt a japánok gondolkodásmódjába is és el lehet képedni azon, hogy milyen értéke van a fanatikus hitnek, még akkor is ha (ön)gyilkossághoz vezet és rácsodálkozhatunk arra, hogy miért is tanulmányoznak mindent olyan körültekintő alapossággal a japánok. Érdekes látni, hogyan kapott kiemelt szerepet a Japán állam stabilizálásában a vallás és milyen párhuzam van Jézus Krisztus és a japán császár között. Nem kevésbé izgalmas felfedezni a hasonlóságokat a japáni nacionalizmus és a hitleri nemzetiszocializmus között. Olvashatunk a második világháború eseményeiről japán szemszögből nézve, majd a japáni „nürnbergi” perről és MacArthur „császárságáról”. Bepillantást nyerhetünk a japán-kínai kapcsolatokba és érthetővé válik miért is forró téma a mai napig mindaz, ami Nankingban történt.

A könyv végén szereplő források és ajánlott irodalmak lehetővé teszik bármelyik témában az alaposabb elmélyedést.

Most, hogy közeledik a következő tokiói olimpia időpontja, bízom benne, hogy Buruma megírja a folytatást is!

 buruma

Európa, Budapest, 2006

192 oldal; ISBN: 9630781166; Fordította: Komáromy Rudolf