Elcsépeltnek tűnhet olyan dolgokról írni, minthogy minden nemzetnek sajátos konyhája, meghatározó étkezési szokásai vannak. Most mégis egy friss élményből töltekezve írok egy rövid, ámde praktikus összefoglalót arról, hogy mire is érdemes figyelni, ha japán üzletembereket, ügyfeleket kívánunk itthon meghívni egy étterembe, vagy akár csak japáni ismerősökkel szeretnénk étkezéssel egybevonva pár kellemes órát eltölteni. Remélem, hogy azok számára is nyújtanak új és értékes információt az alábbi sorok a japánok étkezési szokásaival kapcsolatban, akiknek eddig nem volt lehetősége és a közeljövőben sem terveznek japánokkal közösen étkezni, vagy Japánba utazni, de ismereteiket nem restek bővíteni.

Négy japán úriemberrel töltöttem együtt közel három napot az elmúlt héten. Alapvetően üzleti út volt, melyből adódóan a napjainknak kötött és szoros menetrendje volt, s épp az ilyen esetekben nagyon fontos a közös étkezéseket a szokásosnál is precízebben, átgondoltabban és nagyobb odafigyeléssel megszervezni, megtervezni.

Lássuk, hogy mire is érdemes figyelni.

1. Bőséges vacsora mindenek előtt

Az étkezések fajsúlyáról mindenképpen fontos szót ejteni. Az elmúlt években, de talán már évtizedeket is írhatnék, sok „divatirányzat” látott napvilágot hazánkban. Vannak, akik a „Reggelizz mint egy király, ebédelj mint egy polgár, vacsorázz mint egy koldus” szemléletet követve építik fel napi étkezéseiket, míg mások szinte alig reggeliznek, vagy akár ki is hagyják a mások számára a napot indító étkezést. Mindenesetre széles körben elterjedt manapság az egyszerű, könnyen emészthető étel fogyasztása vacsorára, s annak is lehetőleg minél korábbi időpontra hozása. Természetesen az étkezések szempontjából, az ételek megválasztásakor a fő szempont a divatirányzatokkal szemben sokkal inkább az, hogy milyen jellegű munkát végez az egyén, így mennyi energiára van szüksége, s hogy a nap során mikor van több és mikor kevesebb ideje az evésre. A japánoknál sincsen másképpen. Ahány ember, ahány ház, annyi szokás, de van jó pár meghatározó tényező.

Tapasztalataim alapján a japán emberek igenis fontos szerepet szánnak a reggelinek. Nem találkoztam még olyannal aki ezt kihagyta volna, vagy ne tulajdonított volna neki jelentőséget.

Általánosságban elmondható, hogy két alapvető stílus figyelhető meg a reggeli összetétele tekintetében: a kontinentális (jósoku / morning set) és a japán (vasoku). A kontinentális reggeli pirítósból, tojásból (főtt / rántotta / omlett), friss zöldségekből, gyümölcsléből, teából / kávéból, s talán 1-2 gerezdnyi gyümölcsből áll, a japán stílusú is legalább ennyire összetett, de annak az alapja a rizs, a hal, tenger gyümölcsei, s a tea. Ez a két stílus nem csak a hotelekben, de a háztartásokban is megfigyelhető, s akár naponta váltogatják az emberek.

01_kontintentális reggeli
1. fotó: kontinentális reggeli
02_washoku
2. fotó: japán stílusú reggeli