Most, amikor ezeket a sorokat írom december 23-án, Japánban karácsonyi hangulat lehet.

A mai hírekben olvastam, hogy északon Hokkaidoban nagy hóesés volt és több mint kétszáz repülőgépjáratot töröltek. Azon gondolkodom, hogy egyik barátnőm, aki nemrég Hokkaidora költözött, túléli-e ezt a kemény telet? December elején, amikor kint voltunk Japánban, sok feldíszített karácsonyfát láttunk, karácsonyi koncertet hallottunk. Az apukák a cukrászdákba rohantak karácsonyi tortáért, hogy a gyerekek élvezhessék a karácsonyi hangulatot.

A Karácsony nálunk Japánban a szerelmesek napja. A buborékgazdaság időszakában a jövő karácsonyi szobafoglalásokat már egy évre előre el kellett intézni. Mindenhol a városban Christmas Dinner táblákkal díszített éttermekben a szerelmesek együtt vacsoráztak gyertyafényben. Ilyenkor az utcán, a tévében hallhatjuk Yamashita Tatsuro Christmas Eve című dalát.  Nem tudom, hogy most is ilyen-e a hangulat, mert 20 éve nem töltöttem Japánban a Karácsonyt. A Karácsony után máris jön az Oshougatsu hangulat. A város tele van plakátokkal, azt hirdetve hova menjenek az emberek a hatsumoude-ra. (Ez az év utolsó napján és az újév első napján tett sintó-szentély látogatás.)

Volt olyan év, amikor a kiotói Yasaka szentélybe mentem Chie channal a december 31-i toshikoshi soba (szilveszteri hajdinatészta) után. (A tömegben hazafelé elveszítettük egymást.) Volt olyan év, amikor Kiyomi channal elmentünk a Heian-jinguba. (Akkor nagyon örültünk, mert az egyik felnőtt magazint áruló automatából kilógott egy ezer jenes, amiből ittunk egyet.) Volt olyan év, amikor egy ötcsillagos oszakai szállodában egész éjszakán át azt számolgattuk, hogy melyik fajta tányérból hány darab van. (Leltár volt 31-én.) Január 1-én az emberek a luxus áruházak előtt fukubukuroért állnak sorba. (Ez egy zsákbamacska játék, a képen látható.)

Vajon most is így ünneplik-e a japánok a Szilvesztert és az újévet? Ezt nem tudom, mert 12 éve voltam utoljára Japánban Szilveszterkor. A karácsonyi hangulat talán megváltozott, mert mostanában kevesebbet vannak együtt a fiúk a lányokkal, de a szilveszteri, újévi szokások talán nem változtak. Amikor megjelenik ez a blogbejegyzésem, már mindenki az új évre vár. A lányom azt mondja, hogy jó év lesz. Én csak azt kívánom, hogy a következő év békében és boldogságban teljen mindenkinek.

A fotók forrásai:

http://www.lovethispic.com/image/49207/merry-christmas-cake
http://aimiy7.blog.fc2.com/blog-entry-93.html?sp http://gachi4.blogspot.hu/2012/01/blog-post.html