Az interneten az elmúlt években a magyar olvasók is számos olyan cikkel találkozhattak, amelyek szerint a japán fiatalok alig élnek szexuális életet és nagyon nehezen tudnak párt találni maguknak. Ezek a cikkek a még nem házas fiatalokról szólnak.

Most azonban egy másik társadalmi csoporttal, a házasságban élőkkel foglalkozunk az Asahi Shinbun nevű ismert japán napilap érdekeltségébe tartozó, milliók által olvasott AERA nevű japán hetilap 2013. augusztus 26-i számában megjelent cikket összefoglalva.

Egy 2012. évi felmérés szerint Japánban a házasságban élők 40%-a egyáltalán nem élt szexuális életet, míg 2004-ben ez az arány 32% volt. Figyelemre méltó, hogy korcsoportos bontásban a 35-39 évesek között a legnagyobb a nemi élet hiánya: 47%-uk nem szexel.

Japan_eskuvoi_foto-WeddingDesign
Forrás: http://www.weddingdesign.hu

A nemi élet hiányára adott indoklások között a legnagyobb arányban az „elfáradtam a munkában” szerepel. A férfiak egynegyede, a nők egyötöde nyilatkozott így. A feleségek és a férjek hasonló – közel 20%-os – arányban mondták, hogy a szextelenség oka az, hogy „valami megváltozott miután összeházasodtunk”. A férfiak több mint 10, a nők több mint 20%-a mondta azt, hogy azért nem élnek nemi életet „mert macerás a szex”. A szerzők szerint az utóbbi esetben a nemek közötti biológiai eltérések is szerepet játszanak.

Érdemes felsorolni a további okokat, amelyek mind 0 és 5% arányban említettek a válaszadók. Ahol nagyon nagy volt a nemek közötti eltérés, ott ezt külön jelzem:

  • a szexnél vannak szórakoztatóbb dolgok is (ezt inkább nők, mint férfiak válaszolták)
  • kizárólag szülőként gondolok magamra
  • nincs partnerem a szexhez
  • kicsi a lakás (sokkal több férfi, mint nő gondolja ezt)
  • aggódom, hogy gyermekem születik az együttlét következtében
  • fájdalmat okoz (szinte nincs olyan férfi, aki ezt mondta volna)
  • félek, hogy nem lesz erekcióm (ezt természetesen csak férfiak válaszolták – az összes válaszadó kb. 4%-áról van szó)
  • a partnerem csak a saját igényeit akarja kielégíteni a szexszel (itt kivételesen azt idézem ide, hogy a nők és férfiak hasonló arányban válaszolták ezt)

Az „egyéb okok” kategóriába a válaszfajták további 20%-a került. A nagyon kíváncsiak legnagyobb sajnálatára nincs részletezve, hogy melyek ezek, de talán a kérdőíven is már csak az szerepelt, hogy ’egyéb okok’.

Egy szó mint száz, a probléma háttere igen színes, de csöppet sem vidám.

Japan_A_Story_of_Love_and_Hate
Forrás: http://www.verzio.org

Érdemes ideidézni a felmérés egy másik eredményét is. A nemi élet nélkül élő férfiak 63%-a 49 óránál többet dolgozik, míg a nemi életet élőknél ez az arány csak 49%.

Van amikor a szex a gyermek születését követően tűnik el a házaspárok életéből. Ugyanakkor a cikk szerzői szerint Japánon kívül – nemzetközi átlagban – a gyermek születése utáni három hónapon belül a párok 80-95%-a újra belekezd a szexbe. Japánban viszont a gyermek születését követően 6 hónnappal a párok 60%-a még mindig nem él nemi életet. Ezt azzal hozzák összefüggésbe, hogy a nyugati kultúrában – szemben a japánnal - a nemi élet hiánya sok esetben válóokot jelent. Így a párok szinte kötelességből is szexelnek.

Mit lehet tenni?

A cikk szerzői több életvezetési tanácsot is megfogalmaztak, de én csak azt emelném ki, hogy szerintük az szerint az első lépés, hogy otthon szépen le kell ülni egymás mellé meztelenül és a szexről beszélgetni.