Japán a múltat a jelennel összekötő ország, ahol a régi hagyományok egyedülállóan keverednek a modern irányzatokkal.

Ennek egyik legjobb példája a Yosakoi táncfesztivál, melyet minden évben hagyományosan nyáron rendeznek meg Kochi városában, Shikoku szigetén. Az évek során nagy népszerűségre tett szert, s ennek köszönhetően országszerte is elterjedt.

A yosakoi (よさこい) egy különleges japán táncforma, amelyben a japán tradicionális táncelemeket kombinálják modern zenével, így rendkívül energikus és látványos. A koreográfiákat gyakran nagyobb csoportokban adják elő. A fesztivál nem korlátozódik csak felnőtt résztvevőkre, általános-, alsó- és felső középiskolai tánccsapatok is lelkes tagjai a fesztiváloknak.

Történetét tekintve az awa odori-ból ered, mely Tokushima prefektúra hagyományos táncstílusa és fesztiválja. Az awa odori gyökerei az obon buddhista szokásában rejlenek, ez rituális táncot jelent, amely a régi időkben kialakított, előre meghatározott mozdulatokból áll.

Magát a Yosakoi fesztivált 1954-ben rendezték meg először Kochi városában a háború utáni helyi gazdaság fellendítésére. Célja az ottan kisboltok forgalmának fellendítése és a turisták számának növelése volt.

A hivatalos yosakoi tánc a "Yosakoi Naruko Dancing" című dalon alapszik, melyet Takemasa Eisaku zeneszerző írt. A dal három másik dal elemeinek kombinálásával született meg: "Yosakoi-bushi" ("yosakoi dallam"), "Yocchore" (gyermekdalok) és "Jinma-mo" (a Kōchi prefektúra népdala).

1954-es bevezetése óta a yosakoi nagyon népszerűvé vált a szigetországban és nemzetközi szinten is, így egész évben rendeznek Yosakoi-Soran fesztiválokat számos településen. Méretükben különbözhetnek, kis falvakban csak néhány táncoscsapat működik együtt, míg a nagyvárosokban, mint például Sendaiban, a Michinoku Yosakoi fesztivált Japán harmadik legnagyobb fesztiváljaként tartják számon.

Nemzetközi szinten pedig Malajziában, Vietnamban, Amerikában, Kanadában, Hollandiában, Franciaországban, Svédországban, Németországban és Angliában rendeznek hasonló, kisebb-nagyobb rendezvényeket.

A fesztiválon a táncosok és nézők együtt táncolják a Yosakoi Naruko táncot.

A Naruko tánc fontos kellékei a kicsi, fából készült csattantók/kerepelők (narukók), melyeket eredetileg Kōchi prefektúrában használtak a madarak elriasztására a rizsföldektől. A hagyományos narukónak fekete és sárga ütője van és fából készül, de a legtöbb modern yosakoi csoport saját, egyéni narukókat készít, melyeknél a színek és alapanyagok eltérőek lehetnek, hogy harmonizáljanak a jelmezükkel. A narukó használata kötelező a yosakoi táncban, de sok csoport más kézi hangszereket vagy kellékeket is használ, például dobokat, egyéb ütős hangszereket, zászlókat, ütőket, ernyőket, stb.

A ruházatra vonatkozó megkötés nincsen, a yosakoi csapatok által használt jelmezek nagyon különbözőek. A Happi kabátok és a yukata a legelterjedtebb jelmezek, különféle színekben, formákban és változatokban láthatóak a fesztiválon. Azonban vannak olyan csoportok is, melyek kosztümjei történelmi öltözékre, népszerű stílusokra vagy etnikai divatokra épülnek. Általában egy csapat minden tagja hasonló jelmezt visel.

A koreográfia kialakítása az egyes csapatok feladata, lehetővé téve az innovatív és meglepő előadásokat, amelyek közül a leglátványosabbaknál több száz táncos bonyolult mozdulatokat használva táncol összhangban.

A legtöbb Yosakoi előadás ötvözi a hagyományos japán dal és tánc elemeit a kortárs pop / rockzenékkel és modern táncstílusokkal.

A fesztiválon a csapatok egymással versenyeznek, s a legjobb kosztümöket, táncokat és zenéket egy profi zsűri bizottság díjazza.

A résztvevők száma évente növekszik: az utóbbi években több, mint 20000 táncos vesz részt a kochi-i versenyen.

A Kōchi Yosakoi Matsuri verseny szabályai a következők:

A résztvevőknek naruko kerepelőket kell használniuk a táncukban

Bármely zenei stílus elfogadható, de a zenének tartalmaznia kell Takemasa eredeti "Yosakoi Naruko Dancing" dalának legalább egy részét.

(Más területeken zajló versenyeken és fesztiválokon ettől eltérő szabályok is lehetnek, lehetővé téve a csapatok számára, hogy saját zenéket komponáljanak, vagy esetleg megkövetelhetik, hogy a különféle helyi népdalok elemeit építsék be a zenéjükbe.)

Egy csapat létszáma maximum 150 fő lehet

A japán fesztiválok közül a yosakoi az egyik legenergetikusabb és leglátványosabb. A táncosok, kicsiktől az idősekig, fizikai korlátaikat feszegetve újra és újra bemutatják előadásaikat, miközben a különböző pörgős zenék megteremtik a fergeteges hangulatot.

A fesztivál többnapos és éjszakába nyúló – ami stílszerű, hisz a yosakoi jelentése: „Gyere éjszaka”!

A Yosakoi fesztiválok a legjobb példái annak, hogyan lehet régi hagyományokat összekötni a modern korokkal, bátorítva ezzel a fiatalabb generációkat is, hogy aktívan részt vegyenek, s közösen formálják tovább a jövő számára.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

PHA+PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LnlvdXR1YmUtbm9jb29raWUuY29tL2VtYmVkL0NWTlBlZUxiR2dZIiB3aWR0aD0iNzAwIiBoZWlnaHQ9IjM5MyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0iYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIj48L2lmcmFtZT4=

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LnlvdXR1YmUtbm9jb29raWUuY29tL2VtYmVkL2drZDZPRHFPWjJJIiB3aWR0aD0iNzAwIiBoZWlnaHQ9IjM5MyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0iYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIj48c3BhbiBkYXRhLW1jZS10eXBlPSJib29rbWFyayIgc3R5bGU9ImRpc3BsYXk6IGlubGluZS1ibG9jazsgd2lkdGg6IDBweDsgb3ZlcmZsb3c6IGhpZGRlbjsgbGluZS1oZWlnaHQ6IDA7IiBjbGFzcz0ibWNlX1NFTFJFU19zdGFydCI+77u/PC9zcGFuPjwvaWZyYW1lPjwvcD4=

Zárásul pedig, a nyarat, az életet és vidámságot ünneplő fesztivál tökéletes kirándulási élmény lehet mindenkinek, aki éppen Japánban jár a nyári hónapokban. Ha tehetik, ne csak nézzék, álljanak be táncolni is, ígérem, felejthetetlen élményben lesz részük. ????

 

----------------------------------------------

Fotók:

Borítókép: http://www.sapporo.travel/cms/wp-content/uploads/2013/07/main_yosakoi-1200x600.jpg

1. http://cdn.visitkochijapan.com/things_to_do/images/e_yosakoi_01.jpg

2. https://www.kochi-bank.co.jp/yosakoi-okyaku/blog/?p=11331

3.  https://www.kochi-bank.co.jp/uploads/2016/07/%E3%83%92%E3%82%B9%E3%83%88%E3%83%AA%E3%83%BC-03.jpg

4. https://japanistry-yvxqriqk.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2017/09/Yosakoi-Harajuku-v01.jpg

5. https://taiko-shop.com/products/colored-naruko

6. https://blogimg.goo.ne.jp/user_image/18/3d/65ddcd98373a93503bb8782b3f7c6842.jpg

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=CVNPeeLbGgY

Videó 2: https://www.youtube.com/watch?v=gkd6ODqOZ2I

Források:

1. https://cotoacademy.com/yosakoi-festival/

2. https://www.kochi-bank.co.jp/yosakoi-okyaku/blog/?p=11331

3. https://blog.gaijinpot.com/yosakoi-favorite-japanese-festival/

4. https://en.wikipedia.org/wiki/Yosakoi