NATTO – csúnya, büdös, DE finom!!!

Végre találtunk egy boltot Budapesten – most nyílt -, ami hosszú távú natto-forrásnak bizonyul!!! Eddig sehol nem tudtunk nattot venni, így már…hmm…vagy 3 éve biztosan nem ettem egy falatot sem a hőn szeretett erjesztett szójából.

Először bemutatnám, mert Magyarországon nem hiszem, hogy sokan ismernék ezt a furi szagú, kinézetre sem étvágygerjesztő eledelt (igazán a nyúlós krémszerű réteg miatt, sokan kifejezetten gusztustalannak titulálják; én, aki nagyon finomnak találom nem tudom osztani ezt a véleményt 😉)

Kis műanyag dobozkában van, műanyag fóliával letakarva (mert mindenhez aktívan hozzáragad). Jön vele egy kis fóliába forrasztott mustár és egy másikban szójaszósz, pont egy adagnyi mennyiség. Először a szójabab szemeket kell pálcikával jól megkeverni, ezáltal aktivizálva a ragacsot, ami habosodik és a nyúlós krémszerű réteg beindul. Ahogy a pálcikát távolítjuk a babszemektől, úgy nyúlik és jön vele az anyag, a „csík” (lsd. 2. fotó). Miután „felhabosítottuk” az alapot, hozzátesszük a szójaszószt és a mustárt és ezzel is összekeverjük. Nagyon kell hozzá a csípős és a sós íz is, a tökéletes íz árnyalat eléréséhez.

natto1

Alapból főtt rizsen, feltétként szerepel, de velem gyakran  előfordul, hogy csak magában, minden körítés nélkül eszem  (ez esetben több adagot kell megennem, hogy jóllakjak).

traditional_packaging_japan7

Hagyományosan ilyen bambusz fonatba tették a szóját és becsomagolva földbe ásott vermekben erjesztették. Ugye, ez is a tartósítás egy módja volt a régi időkben. Manapság már műanyag kis dobozkában árulják (egy adag egy doboz és ebből három van egy csomagban, ami kb. 100 jen).

natto3

Ezen a képen a habosítás utáni, nyúlós állapot látható. Ez az eredeti dobozka, amiben a boltban lehet kapni.

Ha valaki vállalkozó szellem, meg tudja csinálni maga is. Kell hozzá szójabab, amit először áztatunk majd puhára főzünk, mint a babokat általában. Aztán, ha elérte a megfelelő puhaságot hozzáadjuk az élesztő gombát, jól elkeverjük, kiadagoljuk kis porciókba és kellemes meleget biztosítunk az erjedéshez (én joghurtkészítőben találtam meg a kellemes meleg biztosításának legjobb módját).

A fotók a következő honlapokról származnak:
 
http://www.tengunatto.jp/mame/mame04_a.html
http://creativeroots.org/wp-content/uploads/2010/03/traditional_packaging_japan7.jpg
http://rachelpang.blogspot.hu/2013_06_01_archive.html
 

4 Comments. Leave new

Debreceni András
2014. június 30. 19:41

Kedves Petre Kinga!
A 2014 jún. 11-én megjelent írásában említett bolt nevét, elérhetőségét szeretném megtudni nattóvásárlás céljából.
Köszönettel:
Debreceni András

Válasz

Kedves Debreceni András!
Köszönjük érdeklődését! A bolt neve “Anyu” (アニュ) és Budapesten, az Eötvös utca 25. szám alatt található. Facebook oldala: https://www.facebook.com/anyujapan/info
Üdvözlettel,
Petre Kinga

Válasz

Kedves Kinga,András!

A BioAbc-ben(Bp,Múzeum krt 19) is kapható natto.Friss,nem fagyasztott,bio szójából(biztos GMO mentes)készül.Két hetente van szállítás.

Üdvözlettel
Kerényi Orsi

Válasz

Kedves Orsi!

Köszönjük szépen az információt! Ki fogjuk próbálni!

Üdvözlettel,
Petre Kinga

Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük.
A hozzászólások moderálást követően kerülnek megjelenítésre, amely 48 óráig is eltarhat. Köszönjük a türelmét!

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.