Abe Sinzo mindenkit megelőzött Trumpnál

Abe Sinzo japán miniszterelnök volt az első külföldi vezető, aki találkozott Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel. Sok külföldi politikus ebből a találkozóból akarta leszűrni, mire is számíthat Trumptól. A leendő elnök fontos szövetségese, Japán felé is követelésekkel állt elő.

A New York-i Trump Toronyban fogadta a megválasztott amerikai elnök első külföldi vendégét. Japán az Egyesült Államok elsőszámú ázsiai szövetségese, ami azt jelentette, hogy Abe Sinzo másfél órát kapott Donald Trumptól.

A leendő elnök már a találkozó előtt közölte: Japánnak többet kell fizetnie a területén fekvő amerikai katonai bázisokért. Emellett szembehelyezkedett azzal az ázsiai szabadkereskedelmi egyezménnyel, amelyet még Barack Obama idején dolgoztak ki.

Mindezt annak ellenére tette, hogy a szerződéssel visszaszorították volna Kínát, amely az Egyesült Államok és Japán riválisa is.

Trump korábban pedig azt üzente Japánnak: lehet, hogy atomfegyvereket kellene hadrendbe állítania az észak-koreai fenyegetés mérséklésére.

Csakhogy Japán épp a II. Világháborúban elszenvedett atomcsapások és az ország pacifista alkotmánya miatt határozottan elveti az atomfegyvereket.

Abe Sinzo Trumppal folytatott találkozóját kíváncsian figyelte több külföldi vezető, hogy kideríthesse: mire számíthat a kiszámíthatatlannak tartott Trumptól.

Abe nacionalista keménykedő stílusa szimpatikus lehet Trumpnak. A japán miniszterelnök Putyin orosz elnökkel és Erdogan török elnökkel is megtalálta a közös hangot.

A japán kormányfőnek még annyi befolyása is van, hogy megpróbálhatja meggyőzni Trumpot: ne ölje meg a Csendesóceáni Kereskedelmi Szerződést. Abe ugyanis erősen támogatja az alkut.

„Őszinte és baráti hangulatban tudtunk tárgyalni. Hiszek benne, hogy igazságon alapuló kapcsolatot építhetünk ki” – mondta Abe, aki azzal hárította el a további kérdéseket, bár sok témáról tárgyaltak, de nemhivatalos úton járt Amerikában és ezért inkább nem tér ki a részletekre.

Abe azért tudott hamarabb bejutni Trumphoz, mint Amerika más, közelebbi szövetségesei, mert amikor gratulált neki, felvetette, hogy egy csendes-óceáni csúcsra tartva megáll nála.

Japán számára különösen sok múlik Trump hozzáállásán. A leendő elnök megjegyzése, hogy a fogadó országoknak többet kell fizetniük az amerikai katonai jelenlétért aggodalmakat váltott ki az országban. Japán jelenleg 1.8 milliárd dollárt fizet a területén lévő amerikai katonai támaszpontok fenntartására.

Forrás: http://inforadio.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.