Brexit: Amszterdamba költözteti központját a legnagyobb japán bank

Amszterdamban alakítja ki új központját a legnagyobb japán bank – írja a Financial Times. Az üzleti napilap hétfőn közölt értesülései szerint a japán pénzintézeti csoport döntése rávilágít az éles versenyre, amely a kontinens pénzügyi központjai között folyik London pénzügyi szolgáltatói szerepének átvételéért, valamint arra is, hogy a világ legnagyobb bankjai úgy határoztak, nem várnak arra, hogy véget érjen a brit európai uniós tagság megszűnéséről szóló tárgyalásokat kísérő politikai bizonytalanság.

Kérdés például, hogy a bankok Londonban tevékenykedő érdekeltségei a brit EU-tagság megszűnése után is megtarthatják-e paszportingjogaikat, vagyis az európai piacokra szóló szolgáltatásnyújtási engedélyeiket.

Az MUFG 2100 alkalmazottat foglalkoztat Londonban a Financial Times szerint. Az Amszterdamba költözés a munkahelyek jelentős részének Hollandiába telepítését jelentené, bár a lap forrásai szerint egyelőre csak 100 munkavállalóról lenne szó.

A távol-keleti csoport lehet az első nagybank, amely Amszterdamot választja a brexitet kísérő bizonytalanság enyhítésére – emlékeztet a Financial Times. Japán vetélytársai – köztük a Nomura, a Daiwa és a Sumitomo Mitsui Financial – Frankfurtban tervezik létrehozni befektetési banki tevékenységeinek európai uniós központját.

A Citigroup, a Morgan Stanley és a Standard Chartered szintén a német pénzügyi központot, az HSBC Párizst, a Bank of America és a Barclays pedig Dublint választotta.

Amszterdam ellen szólnak a Financial Times szerint a bónuszokra vonatkozó szabályok, amelyek az európai uniós jogszabályoknál is szigorúbbak. A holland bankok nem folyósíthatnak a fix fizetés húsz százalékánál nagyobb bónuszt. Más európai uniós bankok viszont a munkabérnek akár kétszeresét is kifizethetik bónuszként. A holland kormány tagjai azonban ígéretet tettek arra, hogy a tevékenységük egy részét Hollandiába költöztető külföldi pénzintézetek kivételt élvezhetnek a korlátozás alól, amennyiben alkalmazottaik háromnegyede nem a Benelux államban dolgozik.

Az MUFG már Amszterdamban működteti a lakossági és a vállalati banki szolgáltatásainak európai uniós központját. Nagy-Britannián kívül tizennégy európai országban huszonkét irodája van.

Forrás: https://mno.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.