Egyre többen dolgoznak magyarországi japán vállalatnál

2017 júniusában 156 japán érdekeltségű vállalat működött Magyarországon, melyeknek nagyjából harmadrésze, 51 gyártó, túlnyomó többségében az autóiparban tevékenykedő vállalat – derül ki a Jetro Budapest idei felméréséből.

2017 júniusában 156 japán érdekeltségű vállalat működött Magyarországon, összehasonlításképpen, a 2016-os felméréskor 151 cégről volt tudomása a Jetro Budapestnek, amelyből 46 gyártó. A gyártók számában történt jelentős emelkedés csak részben köszönhető zöldmezős beruházásnak, az esetek többségében az anyavállalat nemzetközi felvásárlás eredményeként került japán tulajdonba. (Pl. Dreher – Asahi) 7 milliárd eurós export-teljesítmény – írják.

Vállalati közlések illetve hivatalos forrásból származó adatok alapján 2016-ban közel 35 százalékkal nőtt a Magyarországon működő japán vállalatok által elért export árbevétel, és megközelítette a 7 milliárd eurós értéket. Minden jelentős japán gyártó exportja növekedett 2015-ről 2016-ra; összességében 4,3 milliárd euróról 4,7 miilliárd euróra. Főbb export célországok az EU tagállamai, például Németország, az Egyesült Királyság, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Franciaország, az Unión kívül pedig természetesen Japán áll az első helyen.

A tavalyi év után, – amikor először érte el a 30 ezret a magyarországi japán vállalatoknál dolgozók száma – idén számuk további 10 százalékkal emelkedett. Egy százalékuk, több, mint 300 fő az anyaországból származó – rendszerint vezető beosztású – dolgozó. Lassú tendenciaként megfigyelhető, hogy egyre több vállalatnál magyar vezetők veszik át a japánok helyét. A felmérés alapján a legnagyobb foglalkoztatók a Denso, Suzuki és az Ibiden voltak, de további hat vállalatnál is 1000 fölött van a dolgozók száma – írja a Jetro Budapest.

Forrás: https://www.vg.hu

Borítókép: http://www.uzletahalon.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.