Japán lehet a döntőbíró a Brexit-tárgyalásokon

Nemcsak az EU és az Egyesült Királyság között dőlnek el a Brexit-tárgyalások, a napokban egy újabb ország, Japán is beleszólt abba, hogyan hagyja el Nagy-Britannia az uniót. Várhatóan az ázsiai szigetország gazdaságának is árt a britek kivonulása az európai közös piacról, mivel az a britanniai japán befektetések értékét is csökkenti.

Japán ma az Egyesült Királyság tízedik legfontosabb kereskedelmi partnere, évente 13,7 milliárd értékben importálnak japán termékeket. A Britanniában működő mintegy ezer japán cég közel 140 ezer embert alkalmaz.

Kemény vagy puha brexit?

Japán arra törekedhet, hogy elkerüljék a „hard-brexitet”, vagyis azt, hogy Nagy-Britannia teljes mértékben kilépjen az EU-s szabadpiaci zónából. Jelenleg ezt a megoldást preferálja Theresa May brit miniszterelnök és az uniós vezetés is. A megoldással Nagy-Britanniában sem mindenki ért egyet: a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter és a pénzügyi tárca vezetője nemrég azt írták, a távozó országnak bizonytalan időre teljes körű hozzáférést kellene biztosítani az Európai Unión belső piacához, egészen addig, amíg „ki nem alakul az új viszonyrendszer.” Emellett Nagy-Britanniában nemrég újabb kampány indult azért, hogy a brit képviselők szavazzanak a Brexittel kapcsolatos végső tárgyalások ellen.

A japán külügy már a Brexit 2016-os megszavazása idején jelezte, nem örülnek neki, hogy az Egyesült Királyság kilép a közös európai piacról. Az itteni japán befektetéseket védendő Abe Sinzo kormánya is megpróbálja befolyásolni a tárgyalásokat London és Brüsszel között. Csütörtökön Koji Tsuruoka londoni japán nagykövet elmondta, hogy Theresa May a 19 legnagyobb japán cég vezetője figyelmeztette: ha a Brexit további veszteségeket okoz nekik, kivonulhatnak Nagy-Britanniából.

Csökkenő versenyképesség

A japán cégek kivonulása részben már el is indult. A Mitsubishi UFJ bank például már bejelentette, Londonból Amszterdamba helyezi át a székhelyét. Más cégek, mint a Nomura, a Daiwa és a Sumitomo Mitsui Frankfurt felé kacsintgatnak, a Nissan pedig már a népszavazás után jelezte, kivonulnak, ha a brit kormány nem tudja garantálni a versenyképességet a Brexit után.

Theresa May a napokban amellett érvelt, hogy nincs szükségük az európai közös piacra, Nagy-Britannia sokkal előnyösebb megállapodásokat tud majd kötni egyedül olyan országokkal, mint például Japán. Úgy tűnik azonban, hogy a közös piac elhagyása miatt erősen csökkent Nagy-Britannia vonzereje, mint befektetési vagy export-célország.

A kilépés a brit exportőröknek sem segít: egy közelmúltban készült tanulmány szerint ez a brit exportcikkek drágulását eredményezheti, amik így kiszorulhatnak az európai piacokról. Ezáltal mintegy 17 milliárd fonttól eshet el a brit ipar.

Brexit: úgy lépnének ki a britek, hogy tulajdonképpen maradnának

Teljes körű hozzáférést kellene biztosítania az Európai Uniónak a belső piachoz a közösségből távozó Nagy-Britanniának az uniós tagság megszüntetése (Brexit) és az új viszonyrendszer kialakítása közötti átmeneti időre – vetette fel a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter és a pénzügyi tárca vezetője egy közös írásban, amelyet a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap közölt a szerdai számában.

 

Forrás: http://www.piacesprofit.hu

Borítókép: https://www.fiercepharma.com

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.