Jelentés a japán gazdaságról

Az előzetes adatok alapján a második negyedévben negyedéves alapon stagnált a japán GDP, az évesített negyedéves növekedés pedig nagyon gyenge, 0,2%-os lett. A tényleges adatok elmaradtak az egyébként sem túl optimista elemzői várakozásoktól, és jól mutatják, hogy mekkora szükség van a közelmúltban bejelentett gazdaságélénkítő csomagra.

Az első negyedév némi optimizmusra adhatott okot a japán gazdasággal kapcsolatban, miután a korábbi zsugorodást követően az ország GDP-je negyedéves bázison közel 0,5%-kal tudott bővülni. A második negyedéves (előzetes) statisztikák alapján azonban úgy tűnik, elhamarkodott volt az optimizmus, a szigetország gazdaság ugyanis negyedéves alapon stagnált, évesített negyedéves bázison pedig mindössze 0,2%-os növekedést sikerült összehozni.

A Reuters által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy a GDP legalább egy nagyon halvány, 0,2%-os negyedéves bővülést fel tud majd mutatni, azonban még ez a nem túl ambiciózus várakozás is felülbecsülte az ország teljesítményét. Bár a lakossági fogyasztás bővülni tudott, ennek pozitív hozzájárulását gyakorlatilag semlegesítette a gyenge beruházási aktivitás, amely egyrészt a világgazdaság gyengélkedésének, másrészt az erős jen exportot visszavető hatásának volt betudható.

A várakozásokat alulteljesítő, gyenge második negyedéves GDP csak még jobban megerősíti majd a döntéshozókat, hogy a közelmúltban bejelentett fiskális lazításra óriási szükség van.

Az igazi kérdés az, hogy a japán jegybank mikor lép a gázpedálra, hogy újabb monetáris lazítással támogassa a kormány növekedésélénkítő csomagját, az idei kamatdöntő ülésein ugyanis láthatóan ódzkodott komolyabb intézkedések foganatosítására. Ennek egyik oka az lehet, hogy már fogyóban van a muníciója, illetve már így is a japán államadósság közel harmadát birtokolja, ezért egyre többen fogalmaznak meg kritikát azzal kapcsolatban, hogy a jegybank már most is monetáris finanszírozást folytat.

Forrás: http://www.portfolio.hu 

Borítókép: orientalista.hu

Kapcsolódó cikkek: 

http://www.portfolio.hu/gazdasag/elfogadtak_a_japan_gazdasagelenkito-csomag_tervezetet.235533.html

http://www.portfolio.hu/gazdasag/durva_csomagot_jelentett_be_japan.235292.html 

http://www.portfolio.hu/gazdasag/ez_az_igazi_unortodoxia_oriasi_tabu_dolhet_meg_a_vilagban.235501.html

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.