Közeleg Japán és az EU szabadkereskedelmi alkuja

Még a G20-csoport jövő heti hamburgi csúcstalálkozója előtt megpróbálja az Európai Unió véglegesíteni a Japánnal megkötendő szabadkereskedelmi megállapodás részleteit, hogy a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az EU-t tömörítő szervezet soron következő egyeztetésén akár végleg pontot tehessenek az ügyre. Ennek érdekében Jean-­Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tegnap Tokióba küldte az unió kereskedelempolitikai biztosát, Cecilia Malmst­römöt és Phil Hogan vidékfejlesztési biztost, hogy ott magas rangú diplomatákkal találkozva az utolsó szakaszába léptessék az egyeztetéseket.

A szabadkereskedelmi egyezményről még 2013 tavaszán kezdte meg a tárgyalásokat Japán és az egyelőre még 28 tagú Európai Unió, amelyek együttesen a világgazdaság közel 30 százalékát teszik ki, a világkereskedelem teljes forgalmából való részesedésük pedig megközelíti a 40 százalékot. A távol-keleti szigetország egyébként – Kína után – az unió második legfontosabb kereskedelmi partnere. Kisida Fumio japán külügyminiszter hangsúlyozta tegnap, hogy minden erőfeszítésükkel az alku tető alá hozásán dolgoznak, ugyanakkor a tárgyalások „vadak és kemények”, ugyanis vannak kérdések, amelyeket a nemzeti érdekek szempontjából is meg kell vizsgálni. Helyi újságok közben arról írtak, hogy a nézeteltérések egyik legfőbb oka, hogy Tokió 40 százalékos vámot vetne ki minden importált sajtra.

A nehézségek ellenére mind Japán, mind az EU érdekelt a kereskedelmi akadályok mihamarabbi feloldásában, ennek legfőbb oka, hogy az Egyesült Államok kivonul a Japán és a távol-keleti térség számára kulcsfontosságúnak számító Csendes-óceáni Partnerség nevű kereskedelmi megállapodás tárgyalásai­ból. Donald Trump szembehelyezkedett az unióval tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi egyezménnyel is.

Forrás: http://magyaridok.hu

Borítókép: Reuters – Végső simítások egy Honda-gyárban

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.