Külön utakon: A Hyakunin Isshu és a karuta története

A Chihayafuru c. animének köszönhetően egyre nagyobb ismertségre tesz szert a verseny-karuta nevű játék és az Ogura Hyakunin Isshu (Száz költő egy-egy verse) c. versgyűjtemény is, Japánban és külföldön egyaránt.

Száz rövidke vers, mi sem lehetne egyszerűbb ennél. Azonban a gyűjtemény körül több a tisztázatlan körülmény, mint gondolnánk. Vajon tényleg Fujiwara Teika állította össze? Mindig is száz vers volt az a száz vers? Mit keres a cím előtt az Ogura helységnév? Már magával a gyűjteménnyel kapcsolatban is rengeteg kérdés merül fel, és ha hozzávesszük a karutát, ezt a kártyajátékot, amit a Hyakunin Isshu verseivel játszanak, arra kell rájönnünk, hogy az egész mégsem olyan egyszerű, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Az előadás során betekintést nyerhetünk a Hyakunin Isshu és a karuta rejtelmeibe, és megismerkedhetünk a közel nyolcszáz éves versgyűjtemény történetével.

Előadó:

Károlyi Orsolya

A Tan Kapja Buddhista Főiskolán végezte el az alap és mester képzést, japán szakirányon, jelenleg a Dōshisha Női Egyetem doktori képzésének hallgatója.

orsolya.jpg

Időpont:

2017. március 1. 17:00


Az előadást 17:00-18:00 magyarul tartja az előadó, utána 18:30-19:30 japánul.

A magyar nyelvű előadás tudományos jellegű, a japán nyelvű pedig a japán nyelvet tanuló külföldieknek és a gyerekeknek is érthető, könnyebb beszélgetés lesz.

Helyszín:

ELTE, BTK A ép. fszt. 47. terem

(1088 Budapest, Múzeum krt. 4./A.)

Az egyetemen belüli pontos helyszínt a későbbiekben tesszük közzé.

 

Az előadáson való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! Regisztrálni itt lehet>>

 

Forrás: http://japanalapitvany.hu

 

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.