Lassult a fogyasztói árak emelkedése Japánban

A helyi jegybanknak fenn kell tartania rendkívül laza monetáris politikáját, mivel az öt évvel ezelőtt bevezetett gazdaságösztönző intézkedések dacára sincs elérhető távolságban a 2 százalékos célszám.

A pénteken közzétett adatok tanúsága szerint márciusban 1,1 százalékkal emelkedtek éves összevetésben a fogyasztói árak Japánban, lassult az ütem a februárban mért 1,5 százalékhoz képest.

A friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolt infláció éves összevetésben 0,9 százalékos volt márciusban az előző havi 1,0 százalék után.

Januárban, decemberben és novemberben egyaránt 0,9 százalékos áremelkedést mértek. Az élelmiszerek mellett az energiaárakat sem tartalmazó maginfláció 0,5 százalékra rúgott, csakúgy mint februárban.

Az adatok összhangban álltak az elemzők várakozásaival, de messze elmaradnak a jegybanki célszámtól.

A japán központi bank 2013 áprilisában indította el agresszív monetáris lazítási politikáját, hogy kihúzza a világ harmadik legnagyobb gazdaságát a deflációs spirálból. A Bank of Japan azt reméli, hogy a 2020 márciusában végződő pénzügyi évben sikerül elérni a 2 százalékos célszámot.

Marcel Thieliant, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szakértője elmondta, hogy várakozásaik szerint a friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolt éves összevetésű infláció átlag 1 százalék lesz a 2018-as pénzügyi évben, míg a japán jegybank döntéshozói 1,4 százalékra számítanak.

Ha a Capital Economics előrejelzése bizonyul helyesnek, a jegybanknak ismét rontania kell inflációs prognózisát, ami azt mutatja, hogy a monetáris szigorítás megkezdéséig még hosszú utat kell megtennie.

A japán gazdaság éves összevetésben 1,6 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben, a munkanélküliségi ráta pedig 25 éves mélypontra esett 2,5 százalékos szinten, ami elméletileg a bérnyomások növekedését és ezzel párhuzamosan a fogyasztói árak emelkedését vonja maga után. Mindazonáltal a fogyasztói árak a reméltnél lassabban nőnek, mivel a munkaadók a gazdasági kilátások bizonytalanságaira hivatkozva vonakodnak emelni a béreket.

Forrás: https://www.vg.hu

Borítókép: AFP

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.