Majdnem egymillióval kevesebb japán van

Öt év alatt 947 345-tel lett kevesebb a japánok száma egy újonnan kiadott jelentés szerint. A népességi statisztikák csaknem száz évvel ezelőtti bevezetése óta először mértek csökkenést.

A kormány már korábban számolt a mostani, 0,7 százalék körüli eséssel, az új statisztika pedig alátámasztotta a félelmeket.

Az ENSZ előrejelzése szerint a szigetország lakossága a jelenlegi 127 millióról nagyjából 83 millióra csökkenhet 2100-ra, a társadalom 35 százaléka pedig nyugdíjas lesz. A csökkenésnek és ezzel együtt a mind több nyugdíjasnak egyelőre beláthatatlan gazdasági következményei lehetnek.

A néhány éve hatalomra került Abe Sinzó miniszterelnök megpróbálja elkerülni a demográfiai katasztrófát: kinevezte például kollégáját, Kató Kacunobut az „egymillió aktív ember miniszterének”. Feladata, hogy a társadalom termékenységét családonként átlagosan 1,8 gyermekre segítsen emelni. Nem lesz könnyű dolga, mivel 2012-ben ez a szám csak 1,41 volt. Szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák: ahhoz, hogy a népesség megmaradjon 100 millió fő körül, 2,1-es termékenységi mutatóra van szükség.

Gondok Kínában is

A Távol-Kelet másik óriásánál sincs minden rendben. Az évtizedekig fenntartott, csak tavaly eltörölt egykepolitika miatt egyre kedvezőtlenebb lett Kínában az eltartottak és az eltartók aránya, ráadásul jóval kevesebb a nő, mint a férfi – 2020-ra állítólag 30 millióval lesz több kínai férfi, mint nő, ami nem könnyíti meg a családalapítást. Noha 2030-ig – a korábbi előrejelzések szerint – tovább növekszik majd a népesség, ha nem áll be változás, ettől a ponttól kezdve már csökkenni fog. Igaz ugyanakkor az is, hogy az új intézkedés, miszerint a kínaiak már nem csak speciális esetekben vállalhatnak két gyermeket, még változtathat ezen.

 

Forrás: http://mno.hu; Fotó: Yoshikazu Tsuno / Europress/AFP

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.