Merkel és Abe gyorsan megegyezne a szabad kereskedelemről

Angela Merkel német kancellár és Abe Sindzó japán miniszterelnök hétfői hannoveri sajtótájékoztatójukon egyaránt hangsúlyozták: támogatják, hogy mihamarabb létrejöjjön egy szabad-kereskedelmi egyezmény Japán és az Európai Unió között.

Abe németországi látogatásán a kereskedelem határozta meg a napirendet Donald Trump amerikai elnök új, protekcionistának mutatkozó politikája fényében. Merkel pénteken találkozott Trumppal Washingtonban, míg Abe a múlt hónapban folytatott vele megbeszéléseket.

Merkel szerint a világ hét vezető gazdasági hatalmának (G7) májusi találkozója kiváló alkalom lesz arra, hogy tisztázzák a kereskedelemmel kapcsolatos nézeteltéréseiket Trumppal.

Nézeteink természetesen különböznek, és ez nem változik egy találkozó alatt – mondta Merkel múlt heti washingtoni látogatására célozva. Ugyanakkor megbeszélésünk alatt az elnök úr egyértelműen az elzárkózás ellen, valamint a szabad és egyúttal tisztességes kereskedelem mellett foglalt állás” – tette hozzá. “Ezután már csak végig kell beszélnünk, mit is jelent ez pontosan országainkra nézve.

Abe azt hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak védelmébe kell vennie a szabad-kereskedelmet, és le kell ülnie tárgyalni erről az Egyesült Államokkal.

A japán kormányfő vasárnap érkezett hagyományos éves látogatására Németországba. Merkellel való találkozója után Francois Hollande francia elnökkel, Paolo Gentiloni olasz kormányfővel és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével is tárgyal majd, mielőtt szerdán hazatérne Japánba.

Eközben Merkel a sajtótájékoztatón Recep Tayyip Erdogan vasárnapi, Németországot “náci praktikák” bevetésével vádoló kijelentései után azzal fenyegette Törökországot, hogy felülvizsgálja a török népszavazáshoz fűződő németországi kampányesemények engedélyezését. A német kormány fenntartja magának a jogot, hogy felülvizsgálja a gyűlések engedélyezését – hangsúlyozta a kancellár.

“Továbbra is érvényes a kijelentésem, hogy Törökország azonnal és kifogások nélkül hagyjon fel a náci hasonlatokkal” – szögezte le a kancellár.

Törökországban április 16-án népszavazást tartanak, amelynek célja az Erdogan által szorgalmazott elnöki rendszer bevezetése. Németország mellett Hollandia is betiltotta az ezzel kapcsolatos kampányeseményeket területén, ami miatt török tisztségviselők mindkét országot  náci hasonlatokkal illette. A török elnök vasárnap személyesen vádolta meg Merkelt azzal, hogy “náci praktikákhoz folyamodik”.

Forrás: http://24.hu

Borítókép: www.vht.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.