Nihon bujó – Japán tánc (előadás és bemutató)

A japán tánc – bár Nyugaton kevésbé ismert, mint a nó, kabuki és egyéb színházi műfajok – a tradicionális japán előadóművészet egyik fontos ága. Júniusban a japán tánc egyik neves mestere, Fudzsima Rankó segítségével nyerhetünk betekintést a hagyományos előadóművészet ezen formájába.

A nihon bujó a 17. század elején a kabukival együtt fejlődött ki, eredetileg kabuki-tánc volt, ugyanakkor az ősi előadóműfajok (bugaku, nó), valamint a népi művészetek elemeiből is merített. Ezek letisztult keverékéből jött létre a nihon bujó, mely sajátos ötvözetét képezi az ókori és modern japán előadóművészeti formáknak. Eseményünkön Fudzsima Rankó japán tánc-művész vezeti be a nézőket a japán tánc világába; a szóbeli ismertető mellett pedig bemutatót is tart e különleges műfajból.

©KISHIN SHINOYAMA

Nihon bujó – Japán tánc

Időpont:

2017. június 12. 18:00

Helyszín:

Eötvös10, Kamaraterem

(1067 Budapest, Eötvös u. 10.)

©MASAO OKAMURA(TES-OSAKA)

Fudzsima Rankó (藤間蘭黄)

Fudzsima 5 évesen kezdte el tanulni a táncot, rá egy évvel pedig már a színpadon is bemutatkozott. 1978-ban a 4. családfő, Fudzsima Kan-emon a „Fudzsima Rankó” művésznevet adományozza neki.Jelenleg ő a Fudzsima-irányzatot képviselő Daicsi-Fudzsima-iskola vezetője. A családi hagyományokból megörökölt klasszikus műveken kívűl, külföldi irodalomi és zenei darabokon alapuló új műveket is létrehoz, melyekben táncosként és/vagy és koreográfusként aktív.

2015-ben a világhírű orosz és japán balett táncosok, Farouk Ruzimatovval és Ivata Morihiroval közösen hozták létre a Deai (Találkozás) című estet, ahol először mutatják be a Nobunaga c. darabot hármuk közös szereplésével. VI. Kineja Sódzsiro alatt tanulta a nagauta zene művészetét, a Komparu iskola nó játékát pedig az elhunyt Komparu Nobutakától sajátította el. Emellett a teaszertartási ismereteit az Urasenke iskola tagjától, Szokudzsicuan Szóantól szerezte. Ezen kívül Tosa Szeiko, művésznevén Tosa Kijositól tanult hajasit (zenei kíséretet).

Számtalan díjat nyert, köztük a MEXT Művészeti Ösztönző Díját, valamint a Kulturális Ügyek Ügynökségének Nemzetközi Művészfesztiválján az „Új Csillag” díjat. Jelenleg tagja a Tokyo Shimbun Nemzetközi Táncverseny és a Szöuli Nemzetközi Táncverseny zsűrijének.

Fudzsima Rankó 2017 egyik japán kulturális nagykövete: küldetése, hogy a japán táncot a világ különböző országaiban megismertesse a közönséggel.

©MASAO OKAMURA(TES-OSAKA)

A japán kulturális nagykövet intézménye

A Japán Kulturális Hivatal (Agency for Cultural Affairs; a Japán Oktatásügyi Minisztérium egyik hivatala) 2003 óta nevez ki „japán kulturális nagyköveteket”. Olyan művészek vagy kulturális specialisták közül választják ki őket, akik különösen kiemelkedő kulturális tevékenységet folytatnak. Ennek a kezdeményezésnek az a célja, hogy mélyítsék a nemzetközi közösség japán kultúra iránti megértését, valamint hogy kapcsolatokat építsenek, vagy épp megerősítsék azokat a japán és külföldi művészek, specialisták között.  A 2014-es költségvetési év végéig összesen 115 egyén, 2 csoport (5 fő), valamint 26 szervezet került kiküldetésre a világ 76 országába. Ezek a küldöttek mind kiemelkedő tevékenységet folytatnak saját területükön, legyen szó tradicionális zenéről, előadóművészetről, kultúráról és életmódról, vagy éppen pop-kultúráról.

A program a Japán Kulturális Hivatal (文化庁) támogatásával valósul meg.

Az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni itt>> lehet.

 

Forrás: http://japanalapitvany.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.