Óriási lehetőség: vámmentessé válik a japán piac Európa előtt

Japán a világ legnagyobb sertéshúsimportőre, piacán az amerikaiak is erősen érdekeltek. Európa a most véglegesített gazdasági partnerségi megállapodásnak köszönhetően végleg lenyomhatja vetélytársát a szigetország húspiacán.

Tavaly decemberben lezárultak a Japán és az Európai Unió közötti gazdasági partnerségi tárgyalások. A megállapodás értelmében fokozatosan eltörlik vagy erőteljesen csökkentik az Európa számára fontos mezőgazdasági termékeket terhelő vámokat. Ilyen például a sertéshús, amelyik Európa legfontosabb élelmiszeripari exportcikke Japánba, ennek piacán éles versenyt folytat az Amerikai Egyesült Államokkal.

A legfontosabb élelmiszer

Japán GDP-jét tekintve a világ harmadik legerősebb gazdasága, de földrajzi adottságai miatt a mezőgazdaság mindössze a nemzeti össztermék 1,1 százalékát teszi ki. Lakosainak száma 126 millió, a mezőgazdaságban 2,9 százalékuk dolgozik, erősen elöregedő korösszetétellel. A birtokok kisméretűek, a domborzat által erősen szabdaltak, a gazdálkodás hatékonyabbá tételére így alig van mód. A helyben termelt élelmiszerek ezért jóval drágábbak a külföldi árunál. Tavaly 53 milliárd dollár értékben voltak kénytelenek mezőgazdasági termékeket importálni, és ennek csaknem egytizedét (5,2 milliárd dollár) a sertéshús tette ki. Japán ugyanis a világ legnagyobb sertéshúsimportőre. A kiskereskedelmében forgalmazott húsmennyiség csaknem felét a disznóhús teszi ki, mivel a helyi vásárlók fokozatosan elfordulnak a halételektől a “nehezebb” fehérjeforrások felé.

Tovább olvasom>>

Forrás: https://www.agrarszektor.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.