Tovább bővült a japán gazdaság

A vártnál kevésbé nőtt a japán gazdaság teljesítménye a tavalyi negyedik negyedévben, ám ezzel együtt már a nyolcadik egymást követő negyedévben mértek növekedést, ami az 1980-as évek második fele óta a leghosszabb egybefüggő időszak.

A japán kormány kedden közzétett előzetes adatai szerint a tavalyi utolsó negyedévben 0,1 százalékkal nőtt Japán bruttó hazai terméke (GDP) az előző három hónaphoz képest, míg éves összevetésben 0,5 százalékos volt az emelkedés.

Az adatok valamivel kedvezőtlenebbek a várakozásoknál: elemzők 0,2 százalékos negyedéves növekedésre számítottak a harmadik negyedévi 0,6 százalék után, míg éves összehasonlításban 1,0 százalékos emelkedést vártak az előző negyedévben mért 2,2 százalékos növekedést követően.

AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO

Japán gazdasága a mostaninál hosszabb egybefüggő időszakban utoljára az 1986 második és az 1989 első negyedéve közötti 12 negyedévben nőtt. Ez volt a hírhedt japán buborékgazdaság összeomlása előtti csúcspont.

A tavalyi negyedik negyedévben az export, az állótőke beruházások és a belső fogyasztás húzta a növekedést. A háztartások fogyasztása, amely a GDP nagyjából kétharmadát teszi ki, 0,5 százalékkal nőtt az előző negyedévhez hasonlítva, erősebben az elemzők 0,4 százalékos medián várakozásánál, de kisebb mértékben az előző negyedévi 0,6 százaléknál.

A beruházások 0,7 százalékkal, az export pedig 2,4 százalékkal nőtt, míg a robusztus belső keresletnek köszönhetően az import 2,9 százalékkal ugrott meg.

A reálbérek azonban – három negyedéven belül először – csökkentek, mégpedig 0,4 százalékkal, ami veszélyt jelenthet a hazai keresletre. Elemzőket azonban nemcsak a bérek lanyha növekedése, hanem a részvényárfolyamok csökkenésének a vagyonokra gyakorolt kedvezőtlen hatása is nyugtalanítja.

Motegi Tosimicu japán gazdasági miniszter úgy kommentálta az adatokat, hogy a gazdaság „mérsékelt ütemben növekszik”, és a kormány erőfeszítéseket tesz a termelékenység fokozására, valamint a humánerőforrás fejlesztésére. „A várakozások szerint mind a foglalkoztatottság, mind a jövedelmi feltételek javulnak, és a kormány arra számít, hogy a gazdaság főleg a belső fogyasztásnak köszönhetően növekszik” – mondta a miniszter.

A japán GDP 1,6 százalékkal nőtt tavaly, immár a hatodik egymást követő évben növekedett. A nominális GDP 1,4 százalékkal, 546 ezer milliárd jenre emelkedett. Abe Sindzó kormánya 2020-ra el akarja érni a 600 ezer milliárd jenes értéket.

A japán kormány a napokban közölte, hogy Kuroda Haruhiko jelenlegi kormányzót újrajelölik a jegybank élére. Japánban ritkán fordul elő, hogy egy jegybanki elnök második mandátumot is kap. Ez annak a jelzése, hogy nem változik a Kuroda által folytatott rendkívül laza monetáris politika. A kérdés csak az, hogy kik lesznek a helyettes kormányzók és ők milyen politikát részesítenek előnyben.

Forrás: https://www.vg.hu

Borítókép: AFP

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.