Új kísérletbe kezd a japán jegybank

Teljesen átalakította monetáris politikájának keretrendszerét a Bank of Japan, hogy folytassa a küzdelmet a csökkenő árakkal.

A hozamgörbét próbálja meg befolyásolni, és egyelőre felhagy a monetáris bázisra kitűzött céljának a merev követésével – így próbál meg küzdeni a makacsul alacsony infláció felpörgetéséért a japán jegybank (BoJ), amely azt tervezi, hogy a fogyasztói árindexre kitűzött kétszázalékos célt is meghaladja. Ez a monetáris politika célrendszerének teljes átalakítását jelenti, de elemzők szerint a lépések inkább arra utalnak, hogy a szigetország központi bankja mindinkább kimeríti a lehetséges eszközöket, miközben egyre jobban aggasztja a bankok helyzete, amely meggyengülni látszott a negatív kamat januári bevezetése után.

A BoJ szerdai ülését követően Kuroda Haruhiko jegybankelnök megerősítette: az infláció ütemének a gyorsítása a fő feladat, a negatív kamat bevált, mert élénkíti a hitelezést, de ennek a politikának kétségkívül vannak árnyoldalai is.

Bő három éve próbálkozik Japán, lényegében amióta Abe Sindzó kormányfő meghirdette az új gazdaságpolitikát a megelőző évtizedek gyenge gazdasági teljesítményének a feledtetésére, ám ez a törekvés mindeddig nem hozott nagy áttörést. A fogyasztói árak júliusban 0,4 százalékkal csökkentek ugyan, de azért nincs defláció, csak félelem az árak mérséklődésétől. Az inflációs várakozások gyengülnek, s ez fékező erőként hat a gazdaságban.

40729_grafi_9a

A gyenge növekedés és a visszaeső árak miatt jutott arra a következtetésre a jegybanki vezetőség, hogy új módszereket kell találni. A testület döntése szerint a tízéves állampapírok hozamát nulla százalékon igyekszik tartani, vagyis ezen a szinten minden eladásra kínált papírt megvesz. Elvetette a mérlegébe kerülő értékpapírok átlagos futamidejére vonatkozó előírást, hogy rugalmasabban avatkozhasson be, és enyhítse a bankokra nehezedő nyomást. Másrészt nem ragaszkodik mereven a monetáris bázis bővítését szolgáló menetrendhez. Igaz, továbbra is évi 80 ezermilliárd jent (azaz 780 milliárd dollárt) kíván költeni eszközvásárlásokra, de időszakonként változó ütemben.

Az irányadó kamat maradt mínusz 0,1 százalék, amelyet a jegybanknál tartott kereskedelmi banki tartalékok egy részére vetnek ki. A BoJ most várakozó álláspontra helyezkedhet: ha az amerikai jegybank még ebben az évben emeli a kamatot, az tovább gyengítheti a jent, és segítheti a japán jegybank inflációs küzdelmét.

Emelkedett a Nikkei

A piac első reakciója kedvező volt a BoJ lépésére. A Nikkei tőzsdeindex csaknem két százalékkal, több mint 300 ponttal ugrott meg, így 16 800 pont felett zárt. A jen pedig azonnal egy százalékkal gyengült, ami 102-es dollár-jen keresztárfolyamot jelentett, később azonban erősödni kezdett a japán deviza. Az erősödő trendet a BoJ lépése így csak átmenetileg tudta megtörni.

Forrás: http://www.vg.hu

Borítókép: AFP

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.