Blog

Szerencsétlen szerencsehozók, avagy a baglyok Japánban

Az elmúlt hetek nálunk a baglyokról szóltak, mivel kisfiam osztálya bagoly-projektet tartott. Ennek keretében sok baglyot alkottunk, rengeteg színes előadásra került sor, s a tanítónő – megtudván, hogy Japánban bagoly-kávézók is működnek – felkért, hogy meséljek a gyerekeknek arról, milyen szerepet is tölt be a bagoly a japán kultúrában.

Japánban úton-útfélen találkoztam baglyos dekorációval, melyet mindig is a sajátos kultúra részének tekintettem, azonban csak most kezdtem el végiggondolni, mennyire mást jelképeznek a baglyok nálunk, illetve a felkelő nap hazájában.

Ezek a japán baglyok egyik munkatársunk otthonát díszítik. A fotó tőle származik.

tovább olvasom…

„Egy feketét kérek!” – a kávé és Japán

A japán zen egyik központi – és igen populáris – tanítása, hogy az ember a mindennapi dolgokban és cselekvésekben találhatja meg az igazi megvilágosodást. Amikor a minap a blogom témáján gondolkoztam, megakadt a szemem az asztalomon pihenő délutáni kávémon. Ez adta azt az ötletet, hogy legközelebb a japán kávézási szokásokról írjak. Valóban, az igazán jó ötletek mindig körülöttünk vannak, csak sokszor nem vesszük ezeket észre, na de kezdjünk is bele.

Röviden és tömören szólva, a kávé jó. Ezt sokan tudják, akik aktívan dolgoznak vagy tanulnak, tehát valamilyen szellemileg, fizikailag megterhelő tevékenységet végeznek nap-mint-nap. A kávé sokáig a bölcsek céltáblája volt. A kávé hazájában, az Oszmán Birodalomban a hardcore iszlám hívők, úgy gondolták, hogy a kávé eltávolít az igaz hittől, ezért alkalomadtán felgyújtották a kávéházakat, vagy agyonverték a vendégeit (ezt ábrázolja például Pamuk is a Nevem Pirosban). Aztán jött a modern nyugati tudomány, ami azt állította, hogy a kávé káros az egészségre, és koffein fogyasztása szív és érrendszeri panaszokat okozhat. Például ezért volt az, hogy az amúgy nagyon egészségtudatos Harmadik Birodalomban – Hitler vegetáriánus volt – csak az amúgy szintén német fejlesztésű koffeinmentes kávé fogyasztása volt ajánlott, hogy a német fiatalok még véletlenül se mérgezzék magukat. A közelmúlt kutatásai azonban bizonyították, hogy a kávé mértékletes fogyasztása inkább pozitív hatással van az emberi szervezetre: élénkíti az agyműködést, serkentő hatással van a szívre, kitágítja az érfalakat, csökkenti a szív- és tüdőbetegség előfordulásának valószínűségét, ezért napi 3 pohárig fogyasztása inkább jót tesz az egészségnek, mintsem gondot okozna. tovább olvasom…

Irodori, avagy „Minden őszi, lehulló falevél a boldogságról suttog nekem…”

Kamikatsuról és lakóinak környezettudatos életmódjáról korábbi cikkünkben már írtunk, ma viszont eme különleges kisváros egy másik érdekességét szeretném bemutatni kedves Olvasóinknak.

A városról tudni kell, hogy Shikoku szigetén található, a lakossága 1500 fő körül van, s sajnos nekik is szembesülniük kellett a sok más országot is sújtó modern problémával, a fiatalok elvándorlásával, nagyobb városokba költözésével.

tovább olvasom…

A Ryukyu szomorú történetei

2019 októberében porrá égett az Okinawa megye fővárosában, Nahában található Shuri-vár. A 15-16. században épült vár az akkori Ryukyu királyság szimbóluma volt, tükrözte annak hosszú történelmét.

A Ryukyu királyságot 1429-ben alapította meg a Só (尚) dinasztia az Amami szigetektől délfelé a Yaeyama szigetekig (Iriomote és az Ishigaki szigetek is belefoglalva) terjedő területen. Ebben az időszakban a királyság szoros diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatot alakított ki a szomszédos országokkal, köztük Kínával, Japánnal és más dél-keleti ázsiai országokkal, és egy nagyon egyedi kultúra fejlődött ki a térségben. tovább olvasom…

Hol lesz a tokiói olimpia maratonfutása?

Az előző blogcikkemben a tokiói olimpia nehézségeiről írtam. A hőségre és a maratonfutásra koncentrálva. Még egy év van az eseményig, azonban már régóta foglalkoztatja a közvéleményt ez a téma. Hiszen már csak a nézőknek is nehéz lesz megbirkózniuk a hőséggel, nemhogy a sportolóknak lefutni a maratont! A cikkem óta két dolog is történt, amiért újra ezzel a témával foglalkozom.

Forrás: telegraph.co.uk

tovább olvasom…

Japán művészi csatornafedelei

A helyi motívumokkal díszített, „design manhole”-nak is nevezett csatornafedelek Japán szerte megcsodálhatók az utcán sétálva. Emlékszem, hogy amikor – lassan 10 éve már – először Japánba érkeztem én is nagy lelkesedéssel fotózgattam ezeket a fedeleket.

Forrás: https://www.travel.co.jp/guide/matome/1801

tovább olvasom…

„Isteni szél” vagy istenátka?

Többször írtunk már arról, hogy Japánt szinte mindenfajta természeti csapás sújtja. De talán még a gyakori földrengéseknél, vulkánkitöréseknél is menetrendszerűbb biztonsággal lehet tájfunokra számítani.

A tájfunok gyakran járnak komoly károkkal, nem egyszer emberéleteket is követelnek. Egy olyan tájfun azonban bizonyosan van a japán történelemben, amelyért mind az akkori Japán, mind pedig az utókor hálás volt: az 1281 augusztusában lecsapó tájfunban pusztult el a Japánt támadó, Kjúsú szigetén partraszállásra készülő mongol sereg százezer katonája (az összesen 140 ezer fős seregből), s ezzel a mongol armada visszafordulásra kényszerült. Ezt a tájfunt nevezték „kamikaze”-nek, azaz „isteni szélnek”. tovább olvasom…

A japán bálnavadászat és a kultúrharc

Idén júniusban Japán kilépett a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból. A szigetország hosszú évek óta küzdött azért, hogy az 1982-ben bevezetett moratórium óta ismét lehessen kereskedelmi céllal bálnára vadászni. Japán a kilépéssel együtt megfigyelői státuszban követi a szervezet munkáját, de a hivatalos nyilatkozatok szerint lényegében feladta, hogy álláspontjáról meggyőzze a többi országot. Július elejétől pedig újraindult a kereskedelmi célú bálnavadászat Japánban, bár az éves kvótát be kívánják tartani. Fel is lángolt az online felháborodás, sokszor a „japánok kegyetlenségét” a középpontba állítva, bár a bálnavadászat és a bálna fogyasztása már rendkívül korlátozott mértékű Japánban. Mindeközben nyáron Izland bejelentette, hogy felhagy a kereskedelmi célú bálnavadászattal, de csak átmenetileg és az üzleti megtérülés kérdésessége miatt.

A fotó forrása: https://index.hu/kulfold/2019/07/02/japan_balnavadaszat_ujraindulas_levadaszott_balna/

tovább olvasom…

Ópium, avagy álmok Ázsiáról a francia Riviérán

Tavaly nyáron beleszerettem Provence-ba és ahogy akkor beszámoltam róla, felfedeztem a japánok nyomait is a Riviérán: láttam a Grace Kelly emlékére épült monacói japánkertet, Saint Tropez-ban olvastam az ott partraszálló 17. századi japán diplomáciai misszióról, Marseille-ben a néhai francia miniszterelnök, Jacques Chirac Japán iránti rajongásáról és a francia-japán kapcsolatok történetéről, miközben a kabócazene Japánt idézte fel számomra Dél-Franciaországban. Az idén ismét Provence felfedezésével töltöttem a vakációt és további japános élményekre is szert tettem. Ellátogattam a Villa Ephrussi de Rotschild japánkertjébe a Nizza melletti Saint-Jean-Cap-Ferrat félszigeten, de nem csak a kert, hanem maga a villa, Béatrice de Rotschild (1864-1934) műtárgygyűjteménye és a táj szépsége is lenyűgöztek.

Villa Ephrussi de Rotschild  Forrás: https://en.wikipedia.org

tovább olvasom…

Japán jogsi magyar szemmel – 3. rész

Két éve már, hogy írtam két blogcikket a japán jogosítvány megszerzésének útvesztőiből (itt és itt olvashatják a korábbi cikkeimet). Azóta sok minden változott, többek között az is, hogy a Japánban vízummal rendelkező magyarok számára a magyar jogosítvány felmutatásával már egyszerűen kiváltható lett a japán jogosítvány, hála a helyi követségünk munkásságának, amit ezúton is köszönünk! (Turisták továbbra sem vezethetnek semmilyen Magyarországon kiállított nemzetközi jogosítvánnyal ☹, de már dolgozik ezen a témán is a követség!) A másik dolog, ami változott, hogy két év alatt le is járt az első japán jogosítványom.

Erről a jogosítvány lejárata előtt két hónappal értesítettek egy képeslap formájában. Ezen az áll, hogy a jogosítványt legkorábban a születésnapom előtt egy hónappal, legkésőbb pedig utána egy hónappal újíthatom meg. Ha elmulasztom a megújítását, és nem jelentem ennek okát (pl. külföldön tartózkodás, kórházi betegellátás stb.), akkor bizony a jogosítvány elévül, és nulláról kell kezdeni a helyi KRESZ-tanfolyammal…

A jogosítvány megújításról szóló képeslap

tovább olvasom…