Blog

A 10 legjobb japán film, amit érdemes megnézned

Amióta Japánnal foglalkozom, törekszem rá, hogy minél több oldalát megismerjem a japán kultúrának. Ehhez hozzátartozik a japán filmművészet tanulmányozása is. Alább egy teljesen szubjektív lista következik! Nekem ezek a japán filmek tetszettek eddig a legjobban. A japán rendezők alkotásai mellett beválogattam pár európai és amerikai alkotó japán témájú művét is a listámba. Érdemes megfigyelni a témaválasztásaikat és hogy mennyire más szemszögből mutatják meg a felkelő nap országát, mint a hazai mesterek. tovább olvasom…

Telekonferencia egy forgalmas tokiói állomás közepén?

A munkám nagy része abból áll, hogy a japán partnercégeket, ügyfeleket látogatom sorra. Sokat kell közlekednem a városban, és a találkozók közötti idősávban próbálom meg megoldani az emailezést, telefonálást és minden más részét a munkámnak. Főleg akkor vagyok gondban, ha sűrű a programom, és nincs alkalmam visszatérni az irodába egy hosszúnak ígérkező telefonbeszélgetés vagy telekonferencia előtt. Japánban nem nézik jó szemmel, ha az ember egy kávézóból telekonferenciázik. Azért, mert a környezetében ülő vendégeket zavarja. Arról nem is beszélve, hogy a kávézó alapzaja is behallatszik a beszélgetésbe, így senki sem jár igazán jól.

Nemrég megtaláltam a hozzám hasonlóan a városban rohangáló embereknek szánt tökéletes megoldást: kölcsöniroda az állomás közepén! 😊 tovább olvasom…

A Kék-tó titka

Japánra vonatkozóan külön bakancslistát vezetek. Ha szerencsés évem van, – mint például tavaly, amikor hosszú idő után újra kint tölthettem pár hetet -, sikerül kipipálnom néhány sort a listámról. Közben azonban időről-időre újabb dolgokat fedezek fel, így a lista valójában csak bővül és bővül.

Nemrég, egy gyönyörű fotót látva elgondolkoztam azon, hogy ha Hokkaidón járnék, – ahova eddig csak egyszer jutottam el pár napra -, szívesen megnézném a Biei Kék-tavat, egy nagyon fiatal és ritka képződményt, ami az ember és a természet kölcsönhatásának szerencsés kimenetelű eredménye.

Forrás: https://hokkaido-labo.com/en/biei-blue-pond-4197

tovább olvasom…

Először kapott manzai előadó japán Kultúra-díjat

November 3-án a Kultúra napját ünnepeljük Japánban. Ezen a napon díjazzák az olyan embereket, akik munkásságukkal hozzájárultak a japán kultúra fejlesztéséhez, és az ünnepélyes díjátadásra a császári palotában kerül sor.

Átnéztem az idei kiválasztottak nevét tartalmazó listát. Híres és ismert neveket láttam, Hashida Sugako-t (forgatókönyv író), Sakai Masatoshi-t (zenei producer), Saegusa Shigeaki-t (zeneszerző) és sok professzor nevét is, akik oktatási területükön terjesztik tovább a japán kultúrát a fiataloknak.

A listán volt egy név, amely szemet szúrt nekem: Nishikawa Kiyoshi volt az. Nishikawa Kiyoshi oszakai humoristaként (Manzaishu-ként) lett híres, Nishikawa Yasushi-val. A Yasu-Kiyo néven léptek fel és váltak híressé 1966-1986 között. Többször nyertek az Owarai (nevetés) műfajban legmagasabb rangnak számító díjakat. A mai díjátadás azért fontos, mert a manzai területén ő kapta először a japán kultúra fejlesztéséért járó díjat.

Forrás: https://www.sponichi.co.jp

tovább olvasom…

Száguldás két keréken avagy a motorozás története Japánban (2. rész)

Ahogy korábbi cikkemben említettem, a mostani, két részben elmesélt témámat is egy személyes élményem ihlette. A nyár végén úgy döntöttem, hogy megvalósítom egyik régi álmomat, s megtanulok végre motorozni. Ez adta az ötletet, hogy a japán motoripar kezdeteiről írjak.

Az első részt itt olvashatják el kedves Olvasóink>> 

Nos, lássuk is, hogyan folytatódik a történet. tovább olvasom…

Akkor most könyv vagy játék? – a visual novel világa

A tavaly szeptemberi blogomat>> a japán videójátékok érdekességeiről írtam. Akkor három Japán-specifikus kategóriát mutattam be, a visual novel-t, a játékgépeket és a telefonos játékokat. Az utolsó két kategóriát viszonylag könnyű elképzelni, mivel ezek közel állnak a nyugaton is ismert „játék” fogalmához, így nem is ragoznám tovább. Az első, a visual novel azonban teljesen más élményt nyújt. Cikkemben ebbe a világba szeretném bevezetni az olvasót.

Kezdjük ott, hogy a visual novel – amúgy zseniális – elnevezés alapvetően Nyugaton, angol szövegkörnyezetben használt. Visual novel, azaz vizuális regény. Egy regény, vizuális elemekkel kibővítve, érthető. Japánban azonban ezeket a programokat pusztán „game”-nek hívják. Illetve tartalomtól függően a „novel-game”, „gyaru-ge”, „bishoujo-game”, „ero-ge” elnevezés van használatban. Ez kissé megnehezíti az ezekre való hivatkozást. tovább olvasom…

A japán nyelvvizsga

Minden nyelvtanulás egyik fontos mérföldköve a nyelvvizsga. A tanulmányok alatt plusz pontokat ért vagy akár a diploma előfeltétele volt. Az adott nyelvtudás szintjét hivatott egységesen mérni. Szerintem általában egy európai nyelvből a nyelvvizsga országonként eltér, de még akár országon belül is más lehet.

Általában ami japán, az mindig különleges szokott lenni. Ez a nyelvvizsgára is igaz. Több szempontból is egyedi szerintem! Egységes sztenderdek alapján készítették el a japán nyelvvizsgát, a JLPT-t (Japanese Language Proficiency Test). Ez a nem japán anyanyelvű emberek részére van. Évente kétszer rendezik meg a nyelvvizsgát júliusban és decemberben.

Forrás: https://jlpt.jp/e/statistics/index.html

tovább olvasom…

Taijaki

A taijaki egy tengeri keszeg alakú, hagyományosan vörösbab lekvárral (de manapság már szinte mindennel) töltött japán édesség, amit tengeri keszeg alakú öntött vas sütőformában sütnek ki.

   

tovább olvasom…

Elmaszkírozva….

Májusban, a járvány első hullámának lecsengő szakaszában már írtam azokról a tényezőkről, amelyek segítenek Japánban „olcsón megúszni” a járványt. Most, újraolvasva vettem észre, hogy a legfontosabb tényezőt – talán mert annyira magától értetődő és természetes a japáni kontextusban – kihagytam! A japánok ugyanis hagyományosan igen gyakran viselnek maszkot, szinte mindenki hordja, s ehhez járvány sem kell!

tovább olvasom…

Magyar bloggerek és vloggerek Japánból – Japánról

Az internet rengetegében talán nem haszontalan kiragadni és felhívni a figyelmet Japánról blogoló, vlogoló vagy éppen Facebook oldalt működtető Japánba szakadt magyarokra.

Íme az ajánlóm:

Nipponföldi krónika

https://nipponfold.wordpress.com/

A szerző több évig élt Japánban ösztöndíjjal, majd 2019-ben tért haza. Rengeteg kirándulást tett Japán legkülönbözőbb részein, amelyekről sok videót, fotót és úti beszámolókat készített. Összefoglalni is nehéz lenne, jó böngészést! tovább olvasom…