Mi az a fugu?

Fugu, angolul „pufferfish”, magyarul gömbhal. Ez japán legdrágább téli finomsága. Egy egyfogásos fugu étel ára 2000-5000 yen között mozog. A többfogásos menük már 10000-20000 yen között mozognak, általában 8 fogásból állnak.

Elkészítési módok

A legismertebb elkészítési mód a sashimi, amikor vékony szeletekre vágják.

Shabu shabu. Forró vízben megfőzik a hal egyes részeit, majd szószba mártva fogyasztják.

Fugu bőr. Nem tűnik egy szokásos ételnek. A japán kultúrában az ételpazarlást próbálják minél inkább elkerülni, így az összes ehető részből ételt készítenek. Főképp úgy, hogy az eredeti ízt adja vissza. Többféleképpen el lehet készíteni. Pl.: sashimi, shabu shabu, grillezve, olajban kisütve.

Fugu no tataki. Egy érdekes japán főzési technika. Azaz egy darab húst vagy halat gyorsan, nagy hőfokon meggrilleznek. A külseje kemény lesz, míg a belső rész finom puha (nyers?) marad. Ezután szeletelik fel.

Sumibiyaki fugu. Faszénen grillezve az illata sokkal jobb lesz.

Levesként

Karaage, azaz rántott fugu

Mit esznek belőle

A fugu halból készített fogások közül a sashimi és a leves (hot pot) a leginkább népszerű Japánban. A májnak van állítólag a legjobb íze, azonban mérgező is. 1984 óra törvény tiltja a fugu máj értékesítését, felszolgálását. Fura, hogy törvénybe kellett ezt foglalni. Annyira finom lenne, hogy többen kockáztatták az ízéért az életüket…

Történelem

Japánban évszázadok óta eszik a fugu halat. Gömbhal csontokat találtak a földben még a csiszoltkő-korszakból. Ebből állapították meg a tudósok, hogy 2300 éve is fogyasztották már a gömbhalat. Az Edo korszakban (1603-1863) a Tokugawa-sógunátus betiltotta a fugu hal fogyasztását. Azonban ahogy a sógunátus ereje gyengült, úgy kezdték el az emberek fogyasztani a fugu halat újra. Ez is jelzi, hogy a szabálykövető japánok mennyire szeretik a hasukat. A Meiji korszak (1867-1912) újra pozitívan hatott a fugu hal populációra. Több megyében betiltották a fogyasztását. Jelenleg csak a japán császárnak tilos fugu-t ennie.

Miért veszélyes?

A halak bőrében, egyes belső szerveiben, petefészkükben és májukban tetrodotoxin nevű méreg található, ami halálos tud lenni. Hogy pontosan melyik részük mérgező, az hal fajtánként változó.

A japán séfeknek egy különleges engedélyt kell kiváltaniuk, hogy fugu halat dolgozhassanak fel. Azonban így is évente több ember hal meg rosszul elkészített fugu haltól. A Japán Egészségügyi Minisztérium szerint többen a nem halálos mellékhatást is megtapasztalták.

A méreg, egy úgynevezett nátrium-csatorna blokkoló, ami megbénítja az izmokat, azonban egész idő alatt az áldozat eszméleténél van. Az áldozat nem tud levegőt venni, s megfullad. Az egyetlen dolog, amit lehet tenni, kórházban lélegeztető-életbentartó gépre kötni az áldozatot, amíg a méreg ki nem tisztul a szervezetből.

Tokióban az egyik fugu étterem egy óriási fugu hallal népszerűsíti magát.

Fugu séfek

A japán fugu hal olyannyira veszélyes, hogy több évbe kerül, amíg valakiből fugu séf lesz. Különleges engedélyhez kötött a fugu halak készítése.

A fugu szakács képzés 7-10 évig tart, amit egy szigorú írásbeli és gyakorlati vizsga követ. A séf jelölteknek sikeresen meg kell tisztítaniuk egy fugu halat a mérgező részektől a vizsgabizottság előtt. Ezen a vizsgán a jelentkezők harmada meg szokott bukni.

Az Egyesült Államokban például csak pár tucat szakképzett fugu séf van. Az Európai Unióból pedig ki van tiltva a hal. A japán élelmiszer boltokban egy különleges engedéllyel tudják csak árulni a halakat, így is csak feldolgozva árulhatják. Állítólag dolgoznak egy olyan újításon, hogy csökkentsék ezt a szigort, s bárki árusíthatja, azonban csak engedéllyel rendelkező helyről szerezhetnék be, mérgező részektől mentesen a halat.

Személyes tapasztalat

Én sose éreztem késztetést a fugu hal megkóstolására. Annyi különleges és egyedi étel mellett szinte elveszik ez a halálos ínyencség. Több barátom is megkóstolta a fugu ételeket, szerencsére mindenki túlélte.

Egy nagyon veszélyes eset

2016-ban történt egy nagyon komoly baleset. Gamagori városában egy szupermarket 5 doboz fugu halat adott el, amikből nem volt eltávolítva a mérgező máj. A máj tartalmazhatja a halálos mérget. A híreket újra átolvasva 3 adagot találtak meg, s 2-ről nem tudtak semmit. A város vészhelyzetre használt hangosbemondóin szólították fel a lakosokat, hogy ne fogyasszanak fugu-t. Ennél frissebb hírt nem találtam. Mivel nem volt halálos esetről szóló újabb cikk, így gondolom nem ették meg.

Haiku

Japánban a fugu halról még haiku-t is írtak. Ennek az angol fordítását osztom meg.

I cannot see her tonight.
I have to give her up
So I will eat fugu.

Érdekesség

A japánok nagyon szeretik az egzotikus ételeket, így a fugut is. A Nagaszaki Egyetem kutatói kitenyésztettek egy fugu fajt, ami nem mérgező. Állítólag az állatok eledelét változtatva érték el ezt a hatást. Már 4800 hal méregmentes. Állítólag ugyanolyan az ízük, mint a mérgező társaiké.

 

A képek forrásai: 
httptoshiro5.blog.so-net.ne.jp; jpninfo.com; savorjapan; scmp.com; wow-j.com