A ponty szót olvasva nekem a magyar halastavak jutnak eszembe, vagy a piaci talponállók. Legtöbbször azonban az Auchan halosztályán találkoztam velük. Szürke nagy tátogó halakként élnek az emlékezetemben. Ezekről inkább nem is mutatnék fotót, sokkal inkább a japán fajtájukról!

Így néznek ki a japán koi díszpontyok  Forrás: haziallat.hu

Japánban a koi díszpontynak nagy kultusza van! A pontyok között úgymond háziállat, díszállat. A japánkerteknek is elengedhetetlen részei a tóban úszkáló koi díszpontyok. Sokunk, köztük én is nagyra nőtt aranyhalnak néztem őket. A két halfajta között nincsen kapcsolat! Japánban az 1700-as években kezdték el a rizstermelők tenyészteni a díszpontyokat a különleges színük és mintájuk miatt. Hasonló a tenyésztésük a fajtiszta kutyákéhoz. Minden fajtánál a különleges jegyeket akarják erősíteni, kiemelni.

Japánkert koi díszpontyokkal  Forrás: globerove.com

A japánok nagyon komolyan veszik a koi tenyésztést. Állandó rendezvények, kiállítások, úgymond szépségversenyek vannak ahol kiválasztják a legszebb halat. Jelenleg 120 fajta díszpontyot különböztetnek meg. Összehasonlításképpen: nagyjából 200 fajta kutyafajtát különböztetnek meg.

Díszponty szépségverseny 2013-ban Hiroshimában  Forrás: koiphen.com

Testhosszuk elérheti a 90 cm-t, s akár 60 évig is élhetnek. A legidősebb „dokumentált” koi Hanako volt, 226 évet élt. A pikkelyéből vett minta alapján egy állatorvos állapította meg a pontos korát.

Hanako, a legöregebb díszponty  Forrás: oldest.org

Méretüknél fogva igazi óriások az édesvízi halak világában. A napokban néztem egy videót róluk, amiből megtudtam, hogy a valaha eladott legdrágább koi díszponty - mai értéken - 2.2 millió dollárért cserélt gazdát. Ez mai árfolyamon számolva 662,2 millió Ft.

Nagy a verseny a halak között. Évente 50000 koi születik a tenyésztőknél, ezekből csak az 50 legszebbet fogják kiválasztani. A koi díszpontyokat nagyon magas sztenderdek szerint zsűrizik. Tökéletesnek kell lenniük, mint mindennek Japánban! A színük, méretük, formájuk és mintájuk alapján pontozza őket a zsűri.

Szín és minta

Ez a legfontosabb aspektusa egy díszpontynak, hiszen ettől lesznek gyönyörűek. A bőrük 6 különböző pigmentsejtet tartalmazhat: piros, sárga, fekete, fehér, kék vagy fémes. Fontos, hogy az egész halon ugyanabban az árnyalatban jelenjenek meg a színek. Továbbá sötétnek kell lennie, nem látszódhat át rajta a fehér szín, amikor mozog a hal. Legalább 3 színben kell pompázni a halnak, különben a tenyésztők „hibásnak” tekintik. Sajnos az ilyen halak öreg korukra elvesztik a színüket, s nem fognak millió dollárt érni. A legdrágább halnak például fehér alapon piros mintái voltak. A japán kultúrában is fontos szerepe van a piros és fehér színeknek. Az örömöt és tisztaságot jelképezik. Azonban a szín még nem minden. A pigment sejtek különböző mélységben helyezkednek el a halak bőrén. Ennek mélységétől függ a szín élessége, világossága. Azokat a halakat, amiket nem tartanak meg tenyésztésre, bemutatókra a hobbi halgyűjtőknek adják el, akik így is szeretni fogják őket.

Méret, alak

A díszpontyok mérete és alakja fontos. Ez alapján pontozza őket a zsűri. Fontos, hogy nagyok legyenek és ne legyen rajtuk sérülés. Továbbá „kecsesen” ússzanak. A legnagyobb díszpontyot Nagy Lánynak (big girl) hívják. Közel 41 kg és 122 cm hosszú. Az alábbi képen jól látszik, hogy szinte akkora, mint egy gyerek! Egy angol tenyésztő vette meg Japánból. Annak ellenére, hogy a világ legnagyobb díszpontya, mégis csak 40000 dollárra becsülik az árát. Küllemben nagyon elmarad a bemutatók színes halaitól. Az egész hal egységesen sárga színű. A színek elrendeződése a hal növekedésével lesz egyre szebb és tisztább. Kiállításon ezért is ritkán díjaznak 14 évnél fiatalabb halat. A zsűri szereti a nagy, kiegyensúlyozott és komplex mintázatokat. Ahhoz, hogy sokat érjen a hal, idősnek kell lennie!

Nagy Lány, a legnagyobb japán díszponty  Forrás oldest.org

Nehéz dolga van a díszpontytenyésztőknek. Egy ponty az élete során több százezer halnak tud életet adni. Ezek közül kell a tenyésztőnek kiválasztania a legszebbeket. Illetve a már kiválasztott halakat is évente figyelik és tovább szelektálják. Csak azokat tartják meg, amik beváltják a hozzájuk fűzött reményt. Nagyon kevés halat választanak ki a bemutatókra, hiszen tökéletesnek kell lenniük. Azonban nem csak ez határozhatja meg a halak értékét. Vegyük például Hanako (a legöregebb koi) esetét. Hanako nem volt különösen nagy darab (8 kg), s 200 éves korára egyáltalán nem volt olyan szép, mint a bemutatón szereplő díszpontyok. Mégis nagy valószínűséggel ő volt a valaha élt legértékesebb koi díszponty. Soha nem adták el, így az értékét mindenki saját képzelőerejére bízom.

 

Források: 

www.oldest.org
www.koistory.com
www.haziallat.hu
businessinsider.com