Valaki egyszer azt mondta: már 6 hónapos korunkban értünk mindent, amit hozzánk beszélnek, sőt meg tudjuk különböztetni egymástól a nyelveket, amelyet hallunk.

Hihetetlen, amire az emberi agy képes.

Amikor gyermekem, akit japán feleségem szült, nagyjából 1 éves lehetett, a következő történt. Egyik este japán feleségem magyar nyelven próbált meg mesét olvasni kislányunknak, de gyermekünk hamar leállította. Aztán én próbáltam meg japánul mesét olvasni neki, de engem is leállított. Nem tetszett neki. Egyértelműen észrevette, hogy nem teljesen gördülékenyen olvasunk, és persze akcentusunk is van egymás nyelvén. Azóta mindenki a maga nyelvén olvas. Bár ez mostanában oldódni látszik. 4 éves múlt. Lehet, hogy mostanra teljesen tudatosult benne, hogy nehezebb feladat egy másik nyelven mesét olvasni, és megértőbb lett. Sőt: bátran rákérdez, ha egy szót nem ért.

Az igazán fontos az, hogy a vegyes gyermek nagyjából 50-50 %-ban hallja anya nyelvét és apa nyelvét. Ekkor lesz igazán két anyanyelve. Két ritka nyelvet beszélni pedig felér egy életbiztosítással.

hungary-japan

Miközben azonban mindent megért mindkét nyelven, csak azon anyanyelven szólal meg, amely nyelvi környezetben él. A bölcsiben, oviban egész nap magyar nyelvi közegben van, így természetesebb neki magyarul beszélni. Amikor viszont kiutaztunk vele Japánba, 3-4 nap múlva megszólalt magától japánul – különösen a nagyszülők nagy örömére.

Japánul könnyebb beszélni, mint írni, olvasni. Ami igazán nehéz, az az írásjelek elsajátítása, és még inkább az, hogy ne menjenek ki a fejünkből. Az itt élő vegyes gyerekek nagy része nem jár japán iskolába (csak egyetlen japán tantervű és tannyelvű iskola van Magyarországon), ezért vagy japán szülője tanítja meg írni és olvasni vagy/és az egyik erre a célra létrehozott úgynevezett hoshúkó-ba jár hétvégenként – kb. 5 éves kortól. Ez egyfajta iskola előkészítő, ahol játékos módon megismerkedhet a japán írásjelekkel.

Vannak, akik gyermeküket a hosszú magyar nyári szünet során egy hónapra visszaküldik Japánba, ahol egy hónapig egy helyi japán iskolába jár. Mivel a gyermekek agya, mint a szivacs szívja fel a tudást, ezzel az évi egy hónappal is komoly fejlődést lehet elérni.

A kép forrása:
http://herefold.blog.hu