A Magyarországon is ismert pénzbedobós golyós-automatát eredetileg az Egyesült Államokban találták ki, ezek először gömb alakú rágógumit tartalmaztak, de hamarosan megjelentek a gömbkapszulákban lévő kis játékokat tartalmazó verziók is. Az egész világon elterjedt a gyerekek nagy örömére, bár mára már jóval kevesebb helyen található. Kivéve természetesen Japánban.

japán golyós automata

Japánba 1965-ben importálták az Egyesült Államokból és a hetvenes évekre az egész országban elterjedt. A következő években megnőtt a piacra lépő gyártók száma is, és az eredeti játékok mellett különböző szerzői jog által védett karakterek is egyre népszerűbbé váltak. Gyakran cukorkaüzletekben és szupermarketekben telepítették az automatákat, jellemzően több készüléket is egy helyre. Az a figurák népszerűségével együtt nőtt a kapszulajátékok száma, a 2000-es években megjelentek a szaküzletek ahol több tucat vagy akár több száz automatát találhatunk.

De néha egészen váratlan helyen is megtalálhatók: a Wakayama Electric Railway vasúti kocsi belsejében például a vonat játékverzióját tartalmazó automata van felszerelve, de van olyan városnéző busz is, amiben található golyós automata.

japán golyós automata

Az 1990-es évek második felében a célközönség a gyermekekről kiterjedt az idősebb korosztályokra is és a játékok minősége is javult. Ezzel együtt az ár is emelkedett, ma már nem ritka a 400-500 jenes automata sem.

Az rajongók és gyűjtők számára számos olyan termék található ezekben, amelyek sorozatokon, mangán, animén és videójátékokon alapulnak, de megszámlálhatatlan eredeti gyerekjátékot is találhatunk, néha egészen szürreális dolgokat is. Sőt nem csak játékok vannak a kapszulában, de akár használati tárgyak is, mint például névjegykártyatartó. Ez a változatosság más országokban nem igazán található meg. Ennek fő oka az, hogy míg Japánban manapság is legalább annyi felnőttet látni az automaták előtt görnyedni, mint gyereket más országban ez nem jellemző.

japán golyós automata

A fiatalok egészséges fejlődését védendő 15 éves életkorhatárt vezettek be a gyermekek számára nem használható karakterek és fegyvereket tartalmazó automatákra. Sajnos azonban nincsenek életkor-ellenőrző készülékkel felszerelt automaták, így bárki vásárolhat ilyen korhatáros termékeket. Az automata működése viszonylag keveset változott az elmúlt 50 évben, mostanában azonban megjelentek a készpénzmentes vásárlással kompatibilis gépek.

A repülőtereken elhelyezett automaták népszerűek a külföldi turisták körében is. Érdemes a pénztárcában maradt japán érméktől ezek segítségével megszabadulni és mielőtt repülőre ülnénk, még egyszer felfedezni a kapszulákba zárt japán kultúrát.

japán golyós automata

Forrás: https://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%82%AB%E3%83%97%E3%82%BB%E3%83%AB%E3%83%88%E3%82%A4

A fotók sajátok!