Többször fordult elő, hogy az esti vacsoránál japánok elővettek egy fekete kis dobozt, megnyomtak rajta pár gombot majd el is tették. Az első pár alkalommal nem kérdeztem rá. Többedik alkalommal, kérdeztem csak rá, hogy ez mi. Annyit mondtak, hogy Wi-Fi. Meglepett, de nem is foglalkoztam vele, megválaszoltnak tekintettem a kérdést. Legközelebb Japánban találkoztam ezzel újra.

Japánban a szállásomon be volt kötve egy hiper-szuper gyors kábelnet (300+mb/sec). Ez 10x gyorsabb volt, mint az itthoni. Japánban a mobiltelefonok „SIM kártya mentesek”. Két csoportra lehet osztani őket. Vannak a „buta telefonok” és az iPhone-ok. (A buta telefonok a kinyitható színes, saját idejükben „menő” mobiltelefonok.) Az idősebb generáció használja a „buta” telefont, ma már mindenki iPhone-t használ. A kinti árszínvonalhoz viszonyítva olcsón hozzá lehet jutni. Hazahozva nem kompatibilis az itthoni telefon szolgáltatókkal, nem lehet használni. Japánban sok a külföldi turista, főképp miattuk lehet SIM kártyákat és DATA SIM-eket venni, bérelni.

Egyik japán ismerősömnél találkoztam újra a pocket Wi-Fi-vel. Értetlenül álltam előtte, hogy miért nem kábelnetet használ. Sok házba nem vezetik be kábelnetet. Úgy emlékszem valami jogi probléma volt… illetve a bérelt apartmanok falát nem szabad átfúrni. Ilyen helyeken a mobil hot spotként funkcionáló pocket Wi-Fi jelenti az egyetlen alternatívát. Playstation-t, laptopot és mobil telefont is rá lehet csatlakoztatni. Széles sávú internetként működik.

Így néz ki egy pocket Wi-Fi csomag a „válaszborítékkal”.

Pocket Wi-Fi-t lehet hűségidőként, fix időre vásárolni (ebben az esetben „data limit” van). Illetve több cég foglalkozik rövidtávú bérbeadással. Japánon belül nagyon kényelmes, napi 400 Yennél kezdődik a bérleti díj. Megrendelve az előre egyeztetett időben és ponton lehet felvenni. (reptéren, hotelben, otthon, airbnb) Csoportoknak kifejezetten ajánlott, többen tudnak rá csatlakozni és 10-12 órán át működik egy töltéssel. Barátokkal airbnb-ztünk Japán több városában is, mindenhol pocket Wi-Fi volt bekészítve. A csomagban van töltő, használati utasítás, felcímzett válaszboríték. A használat végeztével a válaszborítékba kell tenni a csomagot és egyszerűen bedobni egy postaládába. A reptéren is több postaláda van, így tényleg kényelmes.

A reptéren jól felismerhető helyen lehet felvenni, leadni.

Mivel a japán mobiltelefonokban nincsen SIM kártya így külföldre utazva is ezt szokták bérelni. Gondoljunk bele mennyire kényelmes. A reptéren vesszük fel, s ahogy leszállt a gép máris tudják használni. A japánok szeretik a kényelmes, instant megoldásokat. Ha lehetne se cserélgetnék szerintem a SIM kártyájukat. A pocket Wi-Fi-t bekapcsolva rögtön lehet használni, nem kell rajta semmit se beállítani. Japánba hazaérkezve pedig a reptéren le is tudják adni. A jó közbiztonság miatt fel se merül annak a lehetősége, hogy a postán „elkeveredjen” egy csomag. Így nem kell attól tartani, hogy plusz díjakat számolnának fel.

Több töltőt is adnak, így bárhol lehet használni, tölteni.

 

 

Források: 

https://oidonnet.com/poketwifiosusume/
http://overseas-mobile.com/world-wifi.html
http://news.mynavi.jp/
www.yelp.com