2013 szeptemberében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Tokiót szavazta meg a 2020-as Nyári Olimpiai és Paralimpiai Játékok helyszínének. Mivel ez eredetileg tervezett logó nem állta ki a plágium vádját, a később elfogadott végleges és hivatalos logókkal kezdjük. A színkódokkal kapcsolatban kevés probléma lesz, mi pedig továbbra is büszkék lehetünk Victor Vasarelyre. De félre a gonoszkodással, természetesen a logó ízlés kérdése, blogbejegyzésünk nem erről szól.

logo

2011-ben még nagyon népszerűtlen volt a tokiói lakosok körében az, hogy a metropolisz benyújtja jelentkezését a 2020. évi Nyári Olimpiai Játékokra. Sokan úgy gondolták, hogy a pár hónapja lezajlott cunami katasztrófa károsultjait kellene inkább segíteni. Egy 2013 januárjában végzett egész Japánra kiterjedő felmérés szerint a megkérdezettek 73%-a támogatta az olimpia megrendezését. A 20-40 éves korosztály körében még magasabb, 83%-os volt ez az arány. 2015-ben és 2016-ban a támogatók arányát már 80% körülire mérték a közvéleménykutatók.

Egyes kutatásokból látható, hogy a 60 év feletti korosztály valamivel óvatosabb várakozásokkal és kevesebb optimizmussal tekint az olimpia elé. Néhány olyan felmérést megvizsgálva, ahol szöveges véleményeket vártak, sejthető, hogy a fiatalok körében miért népszerűbb az olimpia. Vannak, akik abban bíznak, hogy az ingyenes wifi végre elterjed Tokióban. Jelenleg ilyen elvétve található, ami kissé megnehezíti a rövidebb ideig Japánba látogatók mindennapjait. Vannak, akik abban bíznak, hogy Japán nyitottabbá válik a világra, erősödik a turizmus, bár nem mindenki optimista, hogy az angolul jól tudók száma is jelentősen nőne. Az Airbnb esetében is vannak, akik abban bíznak, hogy zöld lámpát kap, hiszen most még nem nevezhető legálisnak Japánban. Ez talán olcsóbb szálláslehetőségeket jelentene a látogatóknak különösen a meglehetősen drága szállodaárakat kínáló Tokióban, bár ezt a talán éppen az olimpia közeledése és a gyorsan erősödő kínai turizmus miatt is emelkedő árakhoz képest kell értelmezni.

Az ellenzők számát valószínűleg az is alacsonyan tartja, hogy sok olyan létesítményt fognak használni, amelyet már 1964-es játékok, és a 2002-es futball világbajnokság idején is használtak. Sok létesítmény így könnyen megközelíthető lesz, az új építésű helyszínek részben a tengertől már elvett területeken épülnek nem messze a belvárostól - reményt adva arra, hogy ezek nem válnak elszeparált szellemlétesítményekké az olimpia után. Az idősebbeket talán azzal győzhetik meg, hogy akadálymentesebbé teszik a közlekedést.

A grafika forrása: https://tokyo2020.jp/en/games/venue/olympic/

Az ellenzők tábora kisebb, de egy 2016 elején végzett felmérés szerint a teljes lakosság mindössze 17%-a gondolja úgy, hogy az előkészületek zökkenőmentesen zajlanak. Az elmúlt években több polgármester is váltotta egymást a város élén, több korrupciós eset is napvilágot látott, az eredeti logó plágiumbotránya pedig nehezen feledhető. Az eredeti költségvetésnek már 5-6-szorosáról beszélnek a szervezők – a régi létesítmények felújítása és a technikai innovációk jelentős kiadásokkal járnak. A legfrissebb fellelhető közvéleménykutatás szerint a megkérdezettek kb. háromnegyede szerint a kiadásokat amennyire csak lehet, vissza kell fogni, például a már meglévő létesítmények közül minél több használatával. A nyáron megválasztott és 70%-os támogatottsággal bíró polgármester asszony Koike Yuriko támogatói között még nagyobb (82%) azok aránya, akik a takarékosabb rendezést támogatják.

A 2016 nyarán lezajlott tokiói polgármesterválasztás idején lezajlott kutatás szerint a válaszadók az oktatás és a gyereknevelés segítése, fejlesztése az új vezető legfontosabb feladata, míg a válaszadóknak 11,6%-a jelölte meg az olimpiát mint a legfontosabb prioritást.

A párizsi terrorcselekmény hatását is mutatta, hogy egy 2016 elején végzett felmérés szerint a kifejezetten az olimpiával kapcsolatos teendők közül a terrorveszéllyel kapcsolatos biztonsági intézkedések erősítését tartotta a legfontosabbnak a legtöbb válaszadó (az összes 54%-a), és csak ezt követte az az elvárás – a megkérdezettek kb. egyharmada részéről -, hogy a japán sportolókat minél több éremszerzésre készítsék fel.

A legtöbben a majdani megnyitóünnepségére kíváncsiak, de sokan érdeklődnek a torna, az atlétika és az úszás versenyszámai iránt is. Érdekes, hogy kicsivel többen érdeklődnek a labdarúgás, mint a baseball összecsapásai iránt – a labdajátékok közül hagyományosan baseball központú Japánban a labdarúgás már kivívta ugyanazt a népszerűséget. A megnyitóünnepség rendezőjeként Takeshi Kitano (’Beat Takeshi’) filmrendező személye lenne a legnépszerűbb, őt követi a népszerűségben Miyazaki Hayao, ismert anime rendező.

 

 

Források:

http://www.insidethegames.biz/articles/1012683/support-for-tokyo-2020-campaign-at-new-high-survey-shows

http://www.japan-press.co.jp/modules/news/index.php?id=2251

https://www.japantoday.com/category/poll/view/do-you-support-tokyo-hosting-the-2020-olympics-in-view-of-the-scandal-concerning-a-2-million-payment-for-consulting-fees

https://www.japantoday.com/category/have-your-say/view/how-do-you-think-tokyo-will-change-for-the-2020-olympics

http://europe.newsweek.com/japan-tokyo-2020-olympics-433780?rm=eu

http://whatjapanthinks.com/2016/09/05/japanese-opinions-on-the-2020-tokyo-olympics/

http://www.japantimes.co.jp/news/2016/07/25/national/politics-diplomacy/latest-poll-shows-former-minister-koike-leading-in-tokyo-governor-election-race/#.WCsjgNQrJiw

http://mainichi.jp/english/articles/20161107/p2a/00m/0na/017000c

http://the-japan-news.com/news/article/0002764807