Japánban nagyon szeretek fesztiválokra járni, a Nakizumo (泣き相撲) , azaz „Síró gyermek fesztivál” azonban olyasmi, amire biztos nem fogok ellátogatni.

Bár ilyen gyermekríkató versenyeket sok templomban rendeznek, leghíresebb a Tokió Aszakusza negyedében található Senso-ji templom (浅草寺) fesztiválja, amely több, mint 400 éves múltra tekint vissza. Egy japán mondás szerint „naki ko wa sodatsu” (泣く子は育つ), azaz a síró gyermekek jobban nőnek. Az a gyermek, amelyik sír, erős és egészséges lesz, sőt, a sírás távol tartja az ártó szellemeket is.

A fesztiválon elvileg az egy éves kisgyermekek küzdenek meg egymással, szerintem azonban az őket megríkatni próbáló szumó birkózók azok, akik versenyben állnak. A cél, a hangos bömbölés elérése érdekében többféle módszer megengedett; lehet rémisztő pofákat vágni, közel hajolva a kisgyermek arcához belekiabálni, hogy „naki, naki”, azaz sírj, sírj, sőt, még az ijesztő maszkok használata is megengedett. Hogy a megrettent kisgyermekek minél gyorsabban könnyeket hullassanak, a szumósok ilyenkor még rázzák is őket.

Amelyik kisgyermek előbb kezd el sírni, az nyeri a párviadalt, ha a két gyermek egyszerre fakad sírásra, akkor azé a győzelem, amelyik hangosabban, keservesebben sír.

A verseny olyan népszerű a japán szülők között, hogy időnként a sok jelentkező közül sorsolással kell kiválasztani „szerencsés” résztvevőket, akiknek a szülei boldogan fizetik be a 15 ezer jenes nevezési díjat.

Idén áprilisban az aszakuszai fesztiválra 160 2018-ban született gyermeket neveztek be a szüleik, és már javában zajlik a 2020-as rendezvény szervezése.

Én, aki a kötődő nevelés híve vagyok, nehezen tudom elfogadni ezt a fesztivált. Lehet, hogy a sok sírás valóban erősíti a gyermekek tüdejét, de attól tartok, maradandó nyomokat hagy a résztvevő kicsik lelkében, hogy vadidegen, testes emberek ijesztgetik őket, miközben a szüleik nem megnyugtatást adnak, hanem több ezer ember jelenlétében nevetnek rajtuk.

Azok a szülők, akik benevezik a gyermeküket a versenyre, hisznek abban, hogy ezáltal megalapozzák gyermekük hosszú, boldog életét. Így legyen!

Képek forrásai: 

https://allthatsinteresting.com/nakizumo-festival; https://www.japanistry.com/event/nakizumo-sensoji/; 
https://www.weirdasianews.com/2016/08/04/sumo-wrestlers-and-crying-babies-headline-strange-festival/