Az újságokat olvasva, az internetet böngészve Japánnal kapcsolatban általában valamilyen újításról vagy fejlesztésről szólnak a cikkek. Régen az elektronikai termékek méreteit csökkentették, azaz minél kisebb "dobozba", minél több extrát zsúfoltak bele. Újabban egyre több életszínvonal javító találmányról olvastam. (Úszó naperőmű, bőrönd méretűre összecsukható iroda/konyha/dolgozó stb.) A legújabb japán érdekességről szóló cikk mélyen elgondolkodtatott. A mindennapjainkat meghatározható növénytermesztésről szólt: Japánban a fénytől elzárva, egy épületben, mesterséges körülmények között termesztenek salátákat.

tumblr_inline_n8ga07E0Jy1qzgziy

Miyagi prefektrúrában egy már nem használt Sony félvezető gyárat alakítottak át salátafarmmá. Fél focipályányi alapterületen alakították ki Japán egyik legfejlettebb zárt rendszerű salátafarmját. Eliminálták az időjárás szeszélyességét és teljes mértékben kontroll alá helyezték a saláták fejlődési folyamatát. Egyik kedvenc kora nyári ételem a tojásos nokedli ecetes salátával. Ezt mostantól mindig ugyanolyan friss és finom salátával tudják elkészíteni az éttermek. Bármelyik évszakban ugyanolyan friss és ropogós salátával tudják majd felszolgálni 🙂

tumblr_inline_n8ga2nm3UB1qzgziy

A salátafarm kapacitása napi 10000 fej saláta. Hihetetlen szám! Egy ekkora alapterületen, átlagos körülmények között ennek csak töredéke lehetséges. A fényképeken jól látszik, hogy több emeletes polcrendszert alakítottak ki. Külön öntöző rendszer és - Led lámpás - világítórendszer van, amivel a napok ciklusát akár fel is tudják gyorsítani. A hőmérséklet is befolyásolható, így az év összes napján ugyanolyan minőségű salátát tudnak előállítani. Állítólag a normál öntözéshez felhasznált vízmennyiség mindössze 1%-a elég a növényeknek, hiszen itt egy csepp sem vész kárba. Ezzel a technológiával a sűrűn lakott városokban - akár föld alatt - is megoldható a friss növény ellátás.

tumblr_inline_n8ga0sC9Wj1qzgziy

Személy szerint kétes érzéseim voltak a cikket olvasva. Örültem az újításnak és az ebben rejlő lehetőségeknek. Ezzel a módszerrel az egyre növekvő népességet is el lehet látni egészséges élelemmel. A termékek minőségét garantálni tudják, a termesztés egész folyamata megfigyelhető, szinte laboratóriumi körülmények között készül a saláta. Csak és kizárólag ellenőrzött vízzel locsolják a növényt, így a szennyeződés elkerülhető. A kevésbé csapadékos területeken is megoldható a növénytermesztés.

Azonban negatív érzéseim is voltak a cikket átolvasva. A növénytermesztés e módja egyáltalán nem természetes. Bizonyos szinten mű, amit csinálnak. Befolyásolják, irányítják a természetet, aminek a hosszú távú következményei még ismeretlenek. Mi lesz a következő lépés? Holnap már arra ébredünk, hogy reggelit tudunk nyomtatni egy 3D-s nyomtatóval?

Kíváncsiam várom mennyire fog elterjedni és milyen visszajelzéseket kap hosszútávon ez a módszer.

Önöknek mi a véleményük témában?

Az eredeti cikk és a fotók forrása:
http://www.gereports.com/post/91250246340/lettuce-see-the-future-japanese-farmer-builds