Gondolom sokakban felmerült már a gondolat, hogy milyen nyomot is hagyunk hátra létezésünkről, ha egyszer végleg itt hagyjuk e földi létet. Nekem Japánban adatott meg a lehetőség, hogy megőrizzek egy rövid kis üzenetet az utókornak.

Történetem helyszíne Nara, Japán régi fővárosa, ahova 2013-ban diplomaosztó ajándékként jutottam el. Évente turisták ezrei özönlik el a várost, hogy betekintést nyerjenek Japán ősi múltjába, mely világhíres megannyi régi műemlékéről és szentélyéről. Ezek közül is az egyik legszebb és legszentebb templomkomplexuma a Kofukuji szentély, melyet a Fujiwarák, Japán egykor legbefolyásosabb családja építtetett. Maga a templom és a hozzá tartozó megközelítőleg 150 építmény több mint 1300 éves. Legfőbb látványossága egy 50 méter magas, ötrészes pagoda, amely Japánban a második legmagasabb ilyen építmény, valamint Nara egyik fő jelképe, az óriás Buddha.

photo 1

photo 2

A szentély parkjában szabadon mászkálnak az őzikék, amik már annyira megszokták az emberek jelenlétét, hogy meg is lehet simogatni őket. Buddha kedvenc állatai voltak, így a hatóságok és a helyi lakosok békében élnek együtt velük.

photo 3

Ha pedig a látogatók vannak olyan bátrak, hogy vegyenek állateledelt is a hely árusoktól, akkor jobb felkészülni, hogy az állatok egy pillanat alatt szelíd kis Bambiból vérszomjas, harapdáló szörnyetegekké változnak.

photo 4

A szentély a történelem folyamán többször leégett és újra lett építve, s jelenleg is tart a területén levő épületek felújítása. A Központi Arany Csarnok (Central Golden Hall - 東 金堂) végleges helyreállítása 2018-ra várható, s jelentős anyagi beruházásokat igényel, amit csak állami támogatásokból nem tudnának fedezni.

photo 5

A szentély Buddhista papjai ezért egy egyedülálló megoldást ötöltek ki. Kéregetés helyett a szentély ajándékboltjában cserepeket, tartódíszeket, padlódarabokat kínálnak különböző összegekért, amiknek egyik oldalára személyes üzeneteket, kívánságokat, bölcsességeket írhatnak a vásárlók ecsettel és tintával. Az ily módon megszemélyesített építőanyagok pedig a renoválás alatt lévő csarnok részei lesznek. A turisták ez által nemcsak támogatják e csodálatos, ősi hely fennmaradását, de egyben részei is lesznek a történelemnek, hátrahagyva egy emléket, vágyat vagy útmutatást az elkövetkezendő generációk számára.

photo 6

photo 7

A fotókat két kivétellel én készítettem. A felhasznált képek forrásai:
http://blogs.dickinson.edu
http://blog-imgs-29.fc2.com