Szilvavirág – a tavasz hírnöke

Végre itthon is kezd az az érzésem lenni, hogy jön a tavasz! Túl vagyok egy rettenetes influenzán és a reménytelenségen, hogy ennek a télnek sosem lesz vége. Biztatóan nyílnak a hóvirágok, és Japánból sorra kapom a virágzó szilvafákat megörökítő képeket. Ettől pedig elfog a nosztalgia. Valahogy úgy alakult, hogy többször jártam kint Tokióban pont akkor, amikor épp virágba borultak a szilvafák. Itthon még hideg tél volt, de odakint már megkezdődött a tavasz.

Forrás: http://www.artic.edu

A japán cseresznyevirágzást a világban szinte mindenki ismeri, a szilvafák virágzása és az ebben való gyönyörködés azonban nem annyira híres. Pedig ez is gyönyörű, s voltak időszakok, amikor népszerűsége meghaladta a cseresznyevirágzásét. Talán mert valóban azt jelzi, hogy itt a tavasz!

A japán szilva (梅 ume) eredetileg Kínából származik. A nyugatiak néha baracknak is szokták fordítani. A virág legtöbbször 5 sziromból áll, és kisebb mint a cseresznyevirág, így a virágzó szilvafa a cseresznyéhez képest talán kevésbé „tömött”, kevésbé látványos. Nekem talán pont ezért tetszik, hisz nem csak a virágok, de az őket hordozó fák girbe-gurba ágai is érvényesülnek.

Forrás: http://sztewe.deviantart.com

Természetesen a különféle parkokban, sintó szentélyek és buddhista templomok környékén – a cseresznyevirág-nézéshez hasonló módon – rengeteg helyen tartanak szilvavirág-néző fesztiválokat, matsurikat. A médiából jól követhető, hogy mikor és hol vehetünk részt ilyen eseményeken.

Forrás: http://www.ikidane-nippon.com

Az Ibaraki prefektúrában lévő Kairakuen parkban, amit Tokugawa Nariaki, a 9. sógun alapított 1842-ben, például több mint 100 fajta, összesen 3 ezer darab virágzó szilvafát láthatunk. Bár Tokugawa Nariaki szeretett a virágokban gyönyörködni, a fák ültetésében az is motiválta, hogy a szilva kitűnő táplálék harci cselekmények, illetve éhínség idején.

Forrás: https://www.bowerandbranch.com

A japán cseresznye általában nem érik be, a japán szilvából azonban, bár nem olyan édes mint az általunk megszokott szilva vagy barack, sokféle finomság készíthető. Az édes-sós, pácolt umeboshi mondjuk nekem nem a kedvencem, azonban az édes szilvalikőrt, az umeshu-t (梅酒)bármikor szívesen megkóstolom.

Forrás: https://www.drweil.com

Forrás: http://littlemissbento.com

 

Kapcsolódó bejegyzések
Az esős évszak bája
Onigiri, a japánok egyik büszkesége

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük.
A hozzászólások moderálást követően kerülnek megjelenítésre, amely 48 óráig is eltarhat. Köszönjük a türelmét!

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.