Blog

Sorsunk a csillagokban van megírva, avagy bevezetés a japán Kyusei Kigaku világába

Sok ember hisz a sorsunkat, személyiségünket meghatározó születési, évi, heti, napi, üzleti, szerelmi, vagy családi horoszkópokban. Míg mi itt Európában a 12 állatövi jegyet magába foglaló horoszkópokat használjuk, addig Japánban több jóslási módszer is ismert és használatos.

A kínai állatövi horoszkópot másoló, 12 zodiákust tartalmazó rendszer ugyanúgy megtalálható a szigetországban, mint a csak 9 csillagjegyet tartalmazó Kigaku, a lélek / szellem tudománya, valamint a vércsoport jóslás.

Gondoltam, ma megismertetem kedves Olvasóinkat a nyugaton kevésbé ismert Kyusei Kigaku jóslással, másnéven a 9 Csillag Ki (九星気学) asztrológiával. (A kínaihoz hasonlóan itt is a ciklus 12 évenként ismétlődik, de csak 9 csillagjegyet alkalmaz.) tovább olvasom…

ISI, a japán nyelviskola

Fél évig éltem Tokióban és tanultam az ISI nyelviskolájában és Business School-jában. Érdekes volt felnőttként visszaülni az iskolapadba. A nyelviskola Takadanobaba állomásnál, a Business School pedig Ikebukuro-ban volt. Ezek egymástól – budapesti hasonlatban – két 4-6-os megállónyira voltak.

Ide jártam délelőttönként: Takadanobaba épület Forrás: ISI Language School honlapja

Az iskola egy szintfelmérő teszttel kezdődött, ami japán tudás alapján osztotta be a diákokat különböző erősségű csoportokba. tovább olvasom…

ZOZOSUIT (ゾゾスーツ)

Valamikor az év elején történt, hogy egyre több beszélgetés során szegezték nekem a kérdést japán ismerőseim: Na Dávid, aztán ZOZOSUIT-od van-e már?

Eleinte egy egyszerű „Nem, még nincs”-el intéztem el a dolgot. (Nem tudom mi az, és nem is érdekel.) De amikor egy idősebb salaryman ismerősöm csalódott sóhajtozás közepette közölte velem, hogy tegnap rendelt egy ZOZOSUIT-ot, de hónapokat kell rá várni, nem bírtam tovább és utánanéztem miről is van szó.

tovább olvasom…

Megússzuk a bajt?

Ahogyan közeledik a tokiói olimpia, úgy szaporodnak az előkészületekkel kapcsolatos híradások. Rio de Janeiro után ismét a nyílt vízi úszó események kapcsán merültek fel aggodalmak, hasonlóképpen a víz szennyezettsége okozhat problémákat.

Fotó: Ronny Siegel – Own work, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org

A „kompakt” olimpiára törekvő szervezők a nyílt vízi úszószámok és a triatlon úszó eleme megrendezésére a fő olimpiai helyszínek közvetlen szomszédságában, a Tokiói-öbölben találtak alkalmasnak látszó helyet. tovább olvasom…

Karoshi

Ha Japánról van szó, klasszikusnak számít már a karoshi (過労死 = ’halálra dolgozás’, a karo a túlmunkát, a shi a halált jelenti) témája, amelyet a túlórák számlájára írnak. A japán kormány az elmúlt években tett néhány lépést a túlórák csökkentése érdekében. Ennél részletesebb információk nem nagyon keringenek e témában, ezért úgy gondoltam érdemes írni erről.

A karoshi esetekben jellemzően szívroham vagy stroke okozza a halált. Viszonylag sok eset van, amikor az áldozaton nem látni előre, hogy egészségügyi problémái vannak. A szokványos történet arról szól, hogy milyen sokat dolgoznak a japánok, milyen sok a túlóra. Ha kicsit belegondolunk ebbe, akkor azért ez nem tűnik kielégítő magyarázatnak. Egyrészt a túlórák jelentős részében nincs hatékony, kemény munkavégzés, a dolgozó csak azért marad bent tovább, hogy főnöke, kollégái lássák, hogy milyen sokat dolgozik. Másrészt, ha valaki szereti a munkáját vagy sikerélményei vannak, akkor mentálisan kevésbé megterhelő számára a túlóra. Mindenesetre nem annyira, hogy az súlyosan károsítaná a mentális állapotát. tovább olvasom…

A rend lelke

Elsőre jópofának tűnt nekem a fiatal japán rendcsináló szakértő, Marie Kondo elképzelése, miszerint csak az örömet okozó tárgyakat szabad megtartani és így kell kialakítani otthonunk rendjét. A Rend a lelke mindennek című könyve olvasása során viszont úgy éreztem, hogy a KonMari módszernek nevezett eljárás bár ígéri, mégsem jelent egyszeri és örökkévaló megoldást arra, hogyan éljünk és néha mintha pont a lélek hiányozna belőle.

tovább olvasom…

Ahol a rajzok és az álmok életre kelnek

Néhány hete volt alkalmunk eljutni az Odaibán (Tokió) júniusban nyílt Teamlab interaktív kiállításra, amit már nagyon sok helyen láttunk reklámozni. Minden szónál többet mond talán ez a promóciós videó:

tovább olvasom…

Aláírás, pecsét

Rendrakás közben nemrég a kezembe akadt egy kedves emlék, a nevemet (Anna) tartalmazó pecsét, melyet hazatérésemkor, búcsúajándékként kaptam. Mikor megtaláltuk, kisfiam azonnal használatba is vette, s csak némi közelharc árán tudtam biztonságba helyezni ezt a mindenen nyomot hagyó ereklyét. A Japánban töltött boldog napjaimra ezentúl a polcunkról levakarhatatlanná vált piros tinta is emlékeztet.

Saját fotó

tovább olvasom…

Onmyoji – Abe no Seimei legendája

Mostani cikkemet egy titkos kis szenvedélyem inspirálta. Néha munka után, pár szabad percemben esténként szeretek a telefonomon játszani. Gondolom sokaknak van kedvenc applikációja, nekem az úgynevezett Onmyoji játék, mely Kiotó híres onmyoji-jának (sámánféle), Abe no Seimei-nek az életén alapszik.

A játékban megtalálhatók a japán mitológia különleges lényei, shikigami-k, oni-k, varázserővel felruházott emberek, szóval izgalmas és látványos játék. Nem mellesleg japánul beszélnek benne angol felirattal, ez külön élvezet nekem. 😊

tovább olvasom…

Ez csak a jéghegy csúcsa?

Már megint egy szomorú hír Japánból. A Tokió Orvosi Egyetem nevű felsőoktatási intézményről érkezett ez a hír.

A japán Oktatási, Kulturális és Sport Minisztérium magas pozícióban lévő munkatársa a saját fiát csalással juttatta be az egyik egyetemre. Ennek az embernek volt joga a minisztériumon belül eldönteni, hogy melyik egyetem mennyi támogatást kaphat a minisztériumtól.

tovább olvasom…