A rámen eredetileg Kínából származik, amit a kínai bevándorlók kezdtek el főzni Japánban, az 1930-as években. A kínai tészta és a japán „húsleves” találkozásával megjelentek a rámen éttermek, illetve az utcai árusok. A második világháború alatt betiltották az utcai árusítást, illetve sok alapanyagot jegyrendszeren keresztül lehetett csak beszerezni. Majdnem el is tűnt a rámen ezekben a nehéz időkben. A háború után sokan mentek külföldre, Amerikában a 60-as években jelentek meg a rámen éttermek, igaz akkor még nem voltak olyan népszerűek.

A rámen jelentése „pulled noodle”. A tésztáját lisztből (búza, rizs) készítik. Ma már a világ egyik leginkább elterjedt ételéről van szó, instant ramen mindenhol kapható (カップラーメン). Ez egy műanyag doboz, amiben benne van a tészta, fűszerek, zöldség és még talán egy kis hús is. Csak forró vizet kell a dobozba önteni, visszazárni a tetejét és pár perc után már fogyaszthatjuk is. 1971-ben indították útjára ezt a „találmányt”, olyan céllal, hogy ne kelljen még egy edény a rámen elfogyasztásához. Amerikában az elfoglalt családok egészséges ételeként reklámozták.

Ma már Japánban a boltokban is elfogyasztható. Sok helyen ingyen adnak még forró vizet is. 160 yenbe kerül egy instant rámen, nálunk is pár száz forint.

Japán az automaták hazája, természetesen ráment is vehetünk automatából. Mi több! Az igazán spéci automaták még forró vizet is adnak, így rögtön meg is ehetjük. Fontos megjegyeznem, Japán ellene van a séta közbeni evésnek. Veszélyesnek tartják.

Minden régióban kicsit más és más a rámen. A helyi ízek dominálnak. Azonban négy alap ízt különböztethetünk meg.

Shoyu ramen (醤油, "szója szósz"): Tiszta, átlátszó, barnás húsleves az alapja. Zöldségekhez és főleg csirkehúshoz sok szójaszószt adnak. Így egy sósabb levest kapunk. Általában „göndör” tészta van benne, mint egyenes. Szeletelt újhagyma, répa és alga mindenképpen található benne.             .

Shio ramen (塩,"só"): A négy közül a legrégebbi verzió. Ez egy sápadtabb, világos húsleves, zöldségek és hal. Néha sertés csontot is használnak, azonban nem forralják olyan sokáig, így egy áttetszőbb és világosabb levest kapunk. Különböző alapanyagú és vastagságú tésztát használnak, általában egyenes tésztát.

Miso ramen (味噌): Relatív egy újfajta rámenről van szó. 1965 környékén került be a japán köztudatba. Hokkaido-n fejlesztették ki. Bőséges miso és csirke vagy hal húsleves egyvelege. Néha disznóhúsból is csinálják. Egy nagyon sűrű levest kell elképzelni, ami egy kicsit édeskés. A tetejére ízlés szerint lehet tenni feltétet. Például kukorica, hagyma, tojás.

Karé (カレー,"curry"): Curry levesből készítik. Több japán város is saját szerzeménynek tartja. Muroran városa azt állítja, hogy 1965-ben ők találták fel. Sanjo városa jó 80 évvel ezelőttre datálja, hogy felfedezték a curry ráment. A curry leves disznó csontok kifőzésével, zöldségekkel és curryvel készül. A feltét általában japán alga, disznóhús és babcsíra.

A helyi japán konyha színvonala

Többször tapasztaltam egy érdekességet a japán üzleti partnereimmel találkozva. Sokat utaznak a világban, mindig számolják hány országban jártak már. Minden országban, minden városban biztosan felkeresnek egy-egy japán éttermet. A hazai ízek után nagyon nagy a vágyódásuk. Érdekes módon a helyi ráment megkóstolva rögtön fel tudják mérni az adott város „japán konyha” színvonalát. Amilyen egyszerűnek tűnik a leves elkészítése, annyira sok apróságon múlik a minősége. Ilyen a felhasznált tészta.

Tészta

Általában búzalisztből készül. Lehet kézzel készített, illetve 1950 óta már géppel is készülhet. Korábban volt is róla szó, hogy egy japán partnerünk Európába szeretne rámen-tésztakészítő gépeket exportálni. Sajnos ez csak terv maradt, pedig szívesen megnéztem volna ezeket a gépeket működés közben.

A Yamato gépgyár rámen-tésztakészítő gépe

Az éjszakai megmentői

A másik nagy különbség, hogy instant tésztát használnak vagy pedig frisset. A friss tészta sárgább és sokkal finomabb. Úgy tudom, Magyarországon sajnos mindenhol az instant tésztát használják a rámenekbe. A friss tésztát állítólag 24 órán belül meg kell enni, különben elszíneződik.

Az esti összejövetelek, kocsmatúrák, és bulik elengedhetetlen kelléke. Ahogy nálunk pár éve a 200 Ft-os pizzaszelet és a hajnalban, hazafelé elfogyasztott gyros hódít. Addig Japánban ezt a szerepet a rámen tölti be. Szinte minden sarkon találunk egy automatát, éttermet vagy éjjel nappali boltot, ahol vehetünk egy ráment.

Otthoni, kézzel készített rámen-tészta

Amikor Japánban járnak, feltétlenül egyenek egy jó ráment!

 

 

 

Források:

https://www.seriouseats.com/recipes/2018/11/homemade-ramen-noodles.html ramen tészta

https://muza-chan.net

https://www.askul.co.jp/p/337778/  

https://www.sushi-robots.eu/product/richmen-noodle-ramen-maker-yamato/

Wikipedia