Kb. 5 éve, amikor Japánba utaztam, meglátogattam nagybátyámat Kóbéban. Nagyon kedves volt, kocsival jött elém az állomásra.

Beszállva az autóba láttam, hogy a vezető oldal fölött egy furcsa kütyü van.

Megkérdeztem őt, hogy mi az, mire ő azt válaszolta, hogy egy drive recorder.

Mikor rákérdeztem, mi a funkciója, elmagyarázta, hogy azért kell, mert ha véletlenül balesetet szenvedne, akkor ez a készülék rögzít minden pillanatot. (Videó- és hangfelvételt is készít!)

Az is kiderült, ezt a csodacuccot nem csak menet közben lehet bekapcsolni, hanem akkor is, amikor nem vezet az ember, pl. parkolás közben.

Így még ha senki sem ül bent, akkor is mindent tud rögzíteni, így mindig tudjuk, mi történik az autóval.

Akkor úgy véltem, felesleges ez a cucc, semmi haszna nincsen, főleg Japánban nem.

Nagyot tévedtem.

Idén júniusban a Tómei autópályán, a Kanagawa megyéhez tartozó szakaszon, volt egy halálos kimenetelű baleset. Az előzősávon álló két autónak nekiment egy kamion.

A két autó közül a hátul parkolóban ült egy házaspár két kislányukkal. A balesetet csak a gyerekek élték túl, a szülők sajnos életüket vesztették.

Azt, hogy miért is állt ez a két autó az autópályán, ráadásul az előzősávon, senki nem értette.

Magyarázatot végül az egyik túlélő kislány adott, amit pár napja hoztak nyilvánosságra.

A balesetben meghalt édesapa a közeli pihenőben figyelmeztetett egy másik sofőrt, hogy rossz helyen parkol, útban van, akadályozza a közlekedést és miatta senki nem tud visszajutni az autópályára.

Erre a szabálytalanul parkoló sofőr megharagudott, üldözőbe vette a családot, akiket utol is ért az autópályán, s többször hátulról villogtatott rájuk, megelőzte őket és előttük hirtelen fékezett.

Kb. 1,5 km-es üldözés után az édesapának meg kellett állnia, mert a bosszúálló sofőr leállt előttük és nem tudtak továbbmenni.

A balesetet túlélő kislány elmondása szerint a mérges fiatal férfi (25 éves) kiszállt a kocsiból és kirángatta a jó szándékú apukáját (46 éves) és erőszakosan kezdett viselkedni vele.

Eközben egy kamion érkezett és a család hátul álló autójának nekiment.

A vétkes sofőr a rendőri kihallgatás során végig hazudott, mondván, hogy a család villogtatott rá és meg kellett állnia az autópályán.

A rendőrség nem teljesen hitte el ezt a vallomást, és szemtanúkat kérdeztek ki a baleset helyszínén, hátha tudnak valamit, vagy látták az esetet, ami bizonyítékként szolgálhat az ügy nyomozása során.

Kb. 260 autó sofőrjét hallgatták ki, ami alapján sikerült bizonyítékokat gyűjteni az esetről. Itt megjegyezném, hogy a blog elején említett csodakamerák az ilyen eseteket könnyen tudják rögzíteni.

A vallomások alátámasztották a kislány beszámolóját, így a rendőrök végül a vétkes sofőrt tartóztatták le, s fény derült az igazságra.

Ennek a hírnek sokan örültek, de sajnos a balesetet szenvedő házaspáron már nem segít…

Most már tudom, hogy ez a csodakamera tényleg hasznos dolog, hisz ilyen eseteknél a bizonyítékok gyűjtése leegyszerűsödik és meggyorsul.

Azt viszont nem tudom, hogy Magyarországon lehet-e kapni.

Ha igen, akkor bevallom, én nem szerelném most be az autómba. Pont múlt héten vettem magamnak egy (használt) kocsit, és még szokom a vezetését, minden nap gyakorolnom kell vele. Pl. ha lett volna ilyen kamera a kocsimban, végig rögzített volna, hogy tegnap legalább 5 percet szenvedtem a hátratolatással, hogy a velem szemben jövő autó tovább mehessen egy keskeny utcán… Ezt végig rögzítette volna a csoda kamera…

 

A képek forrásai sorrendben: 

http://car-moby.jp, JNN, https://pbs.twimg.com