Azok számára, akik jártak már Japánban talán az első sokkoló élmény a japánok – sokszor hangos és elnyújtott – szipogása közterületen, sőt mások közvetlen közelében is. A szipogás teljesen elfogadott és természetes. Eszükbe sem jut, hogy ez a nem japánok számára gusztustalan lehet. Orrot fújni legfeljebb otthon szoktak. A dologban nyilván van egy kis szezonalitás is. Télen gyakrabban fordul elő ez, különösen, hogy Japán nagy részén nincs központi fűtés. Ilyenkor az otthonok elég hűvösek (szobánként fűtenek). Így nem nehéz megfázni, s még akkor is így van ez, ha gyerekkoruktól kezdve megszokták az otthoni 16 fok szobahőmérsékletet a hidegebb hónapokban. De a jó alacsony hőmérsékletre beállított légkondicionáló berendezések miatt a forróbb időszakokban is találkozhatunk a szipogással. A szokás elsősorban férfiaknál figyelhető meg.

A japánok számára az a furcsa, sőt undorító, hogy ha valaki a másik azonnali megoldást veti be: kifújja az orrát. Számukra ez a fajta hanghatás a visszataszító. Az orrfújás elkerülésének az lehet az oka, hogy a japánok nagyon tisztán próbálják tartani környezetüket, amelybe a saját zsebük is beleszámít. És egy taknyos zsebkendő mindenképpen szennyezésnek, szemétnek minősül. Ha külföldiként nem akarjuk sokkolni a japánokat, akkor igyekezzünk diszkrét orrtörléssel helyettesíteni az orrfújást. Bár bevallom, én néha bizony kifújom az orrom, egyfajta válaszcsapásként arra, hogy előtte hosszan kellett hallgatnom mások gátlástalan szipogását. 🙂 Ahogy arra az alábbi kép is utal, próbáljuk meg az orrfújást feltűnés nélkül intézni.

aid3726505-728px-Blow-Your-Nose-in-Japan-Step-2

A japánok, ha hulladék van náluk, akkor azt zacskóba helyezik, és hazaérve, otthon ürítik ki a szemetesbe. Sok városban, városrészben alig látni utcai szemetest, így nagyon más lehetőség nem is adódik. Elég ritka, hogy csak úgy az utcán dobják el a szemetet. Ezt a cselekedetet – akár egy csikk esetén is – csillagászati összegekkel büntetik a hatóságok, de ennél a visszatartó erőnél fontosabb a hagyomány, hogy tisztán próbálják tartani környezetüket. Így aztán az orrban képződő váladék esetében a japánok a jobb bent, mint kint elvét követik. Persze valószínűleg egy idő elteltével a felhalmozódott anyagot kijuttatják a szervezetükből valamely mellékhelyiségben. Vagy akár zsebkendőbe. De kizárólag otthon a négy fal között. Addig marad a szipogás.

 

A kép forrása:
http://www.wikihow.com/Blow-Your-Nose-in-Japan