Talán kevesek tudják, hogy Japán is büszkélkedhet gyönyörű korallzátonnyal. A látványosság a szigetország egyik déli szigeténél, mégpedig Okinawa prefektúrában az Ishigaki nevű sziget mellett látható, Shiraho falu tengerpartjánál. A település „Shiraho korallfaluként” üdvözli az arra járókat.

korall1

Shirahonál kb. 70 korallfaj él szubtrópusi halakkal szimbiózisban. Ha már egyszer itt jártunk, nem hagyhattuk ki, hogy egy szabadtüdős búvárkodás keretében ne nézzük meg saját szemünkkel azokat. Így beneveztünk egy helyi búváriskola félnapos élményprogramjára.

A búvárkunyhóban egy bácsika várt minket, aki természetesen nem értett a vidéki japán nyelven kívül semmilyen más nyelven, így nagyon megörült, hogy mi értjük az ő nyelvét, és nem kellett kézzel-lábbal elmagyaráznia a búvárcuccok használatát. Egy rövid kis adminisztráció és beöltözés után kocsiba majd hajóra szálltunk, és máris a korallok fölött úszkáltunk.

Pontosan ilyen látvány tárult elénk (sajnos ezek nem saját képek, mert víz alatti gépünk még nincsen):

korall2

korall3

A csodálatos korallokon kívül rengeteg szubtrópusi halat láthattunk a citromsárgától az égszínkékig minden a szivárványban előforduló színben. Fantasztikus látvány volt. Még a bohóchalak is elődugták a kis fejüket a sűrűjéből:

korall4

Tényleg gyönyörű volt.

Végezetül még egy fontos információ: Japán minden más turistalátványosságával ellentétben itt nem voltak rajtunk kívül mások. Próbáltuk is kitalálni az okát, és a következőket tudtuk összeszedni:

- a japánok vagy a Golden Weeken (április vége-május eleje) vagy a nyári gyárleállások idején tudnak csak szabadságot kivenni, így lehet, hogy ez már túl messze esik egy átlag japán családnak egy hétvégi kiruccanásra /amúgy közvetlen fapados járatok vannak Tokyo Haneda repülőtérről Ishigakira 3-4 óra menetidővel/

- Okinawán május végén van a tsuyunak nevezett monszun időszak, és megijedhettek az esős időtől /bár hozzátennénk, hogy itt töltött 4 napunk alatt összesen kétszer esett az eső 15-15 percig/

- túl hideg a víz /na jó, ez félig vicc, de ők a 40 fokos vízben szeretnek ücsörögni, nem pedig a 24-25 fokos hideg tengervízben, ahol még le is lehet barnulni.../

Szóval minden külföldinek szívből tudjuk ajánlani a helyet, aki szeretné a japán kirándulását megfűszerezni egy kis víz alatti különlegességgel is!

 

A képek forrásai:

http://img.4travel.jp/img/tcs/t/tips/pict/src/110/279/src_11027927.jpg

http://livedoor.blogimg.jp/tsuge/imgs/d/5/d579d62b.jpg

http://i1.ytimg.com/vi/5SfmZX6VKxg/maxresdefault.jpg

http://blogs.c.yimg.jp/res/blog-d5-73/himairoic/folder/657420/04/60400904/img_1?1259434479