Nemrég egy nagyon hasznos termékkel ismerkedtem meg. 12 éve kutyagazdi vagyok, s nehezen álltam ellen, amikor 3 hónaposan, barna pisze orrát bedugta a teraszajtón Mojito. Ekkor az a gyönge pillanat végleg eldöntötte, a nappali szobánkon vele osztoznunk. A társasága kiváló, de bizony a hulló szőre…! Egy kutyaszőr-gyűjtő eszközt mutatott be nekem egy ismerősöm, ami könnyen és gyorsan szedi le a textíliáról, szőnyegről, bútorról a láthatatlan szőrszálakat is. Kíváncsi lettem, vajon Japánban lenne-e keletje egy ilyen terméknek.

Ismert, hogy a japán lakásokba csak papucsban lehet belépni, de a szigorú higiéniai szabályok sok családban nem vonatkoznak a házi kedvencekre. Többnyire nem házőrző, kerti kutyák alkotják a közel 20 milliós kutya-macska populációt, hanem egyre inkább a családtag szerepét töltik be. Ennek megfelelően a gondoskodásukra mind több termék, szolgáltatás vehető igénybe. Ha nem is kutyapapucsra, sok másra rengeteg pénzt költenek a gazdik. Az biztos, hogy a kisállatok tartásához kapcsolódó japán piac óriási, az USA és Brazília után a harmadik legnagyobb állateledel importőr.

A trendi ruhákba öltöztetett cica és kutyus már senkit sem lep meg, igaz itthon sem. Különféle jelmezekbe bújtatják őket, így biztos megélhetést nyújt a divattervezőknek a 9,9 miliós kutyus és 9,8 milliós cicás gazdi ízlésének kielégítése.

Kb. kétszer annyit költenek állateledelre, mint ruhára. Az állattartási költségeket növeli, ha bio-állateledelt részesíti előnyben a gazdi. A tendencia arra mutat, hogy inkább a jobb minőségű, de drágább termékeket keresik, szemben a gyengébb, olcsóbb etetőanyaggal. Ennek is eredménye, hogy a házi kedvencek várható élettartama jócskán kitolódott. Japán legidősebb kutyája egy Pusuke nevű, 2011-ben kimúlt Shiba-keverék volt, amely közel 27 éves kort élt meg, de a macskák esetében sem ritka a 20 éves kor.

Kb. 24 000 kisállat-bolt szolgálja ki a vevőket, s többen későn éjjel, akár 24 órán át is nyitva tartanak.

Az állattartáshoz kapcsolódó szolgáltatások egyre meglepőbb kínálatával találkozhatunk. A fürdetés, trimmelés az itthonihoz hasonlóan 3000-8000 Ft közötti áron van. Míg nálunk is sok étterem beengedi kutyával a gazdit, Japánban már elterjedtek az olyan éttermek is, ahol a vendéglátás kiegészül a kedvencek étel-itallal történő kiszolgálásával is, nem is akármilyen körülmények között. Japánban kb. 120 kávézó, étterem várja terített asztallal a kutya-, madár-, kecske- és nyúlszerető vendégeket. Felmerültek közegészségügyi aggodalmak ezzel kapcsolatban, különösen ott, ahol az előírásokat és egészségügyi szempontokat nem kellően vesznek figyelembe.

Odaiba-ban, Tokyo egyik negyedében a kutyusoknak wellness-szolgáltatást nyújtanak, melynek a samponos fürdetésen kívül része a meleg vizű ázolgás, a masszázs, a hidromasszázs.

A háziállatok kitolódó élettartama a táplálkozáson kívül a gyógyászat fejlődésének is köszönhető. A gazdiknak viszont így az állatorvosra költött pénze is egyre több. Ezért már létezik az állategészségügyi biztosítás szolgáltatás, valamint öreg kutyák, macskák otthona is működik, ahol a japánokra oly jellemző módon, családtaghoz méltó gondoskodásban részesülnek.

  

Az állat-krematóriumi szolgáltatással igencsak elszaladtak az árak: 150-200 ezer forint között van az alaptarifa. A Pet Memorial Park Minami Tama jól képzett személyzete különböző szertartások szervezésével és lebonyolításával segíti a végső elválást a házi kedvencektől, a temető látogatható, és a sír karbantartása is igényelhető.

Mindazoknak, akik a fenti szolgáltatásokat nem tudják megfizetni, vagy lakásuk nem alkalmas állattartásra, megoldás lehet a bérlés. Egy tokiói vállalkozás akár félórás időtartamra is “kölcsönöz” kutyusokat, lehet sétáltatni, kényeztetni őket óradíj fejében. Kb. 8000 Ft egy óra. Mind idősek, mind gyermekesek látogatják a kutyusokat – büszkélkedik a tulajdonos.

A magyar szőr-összeszedő találmányhoz visszatérve, a kérdés leginkább nem az, hogy költenének-e egy ilyen takarító eszközre, hanem sokkal inkább az, hogy a lakásokban mennyire elterjedt a szőnyegborítás és a gazdik mennyire igényesek a tisztaságra. Erről legközelebb.

 

A képek forrásai sorrendben: 

instagram.com; http://www.odditycentral.com Fotó: Peter Macdiarmid/Getty Images; dog-cake.finocchio.jp/index2.htm; www.netsea.jp; http://www.dailymail.co.uk