Ami nálunk régen a hagyma, szalonna, kenyér hármas lehetett, vagy a mesében a hamuban sült pogácsa, manapság pedig a szendvics, az Japánban a bento (ejtsd: bentó) vagy onigiri („rizsgolyó”), annyi különbséggel, hogy – főtt étel lévén – a bento-nál dobozba kerül az étek.

Azért választom a bento bemutatását, mert azon túl, hogy jellegzetes japán ebédszállítási mód, jól mutatja a csomagolási technikákat és a kinézet, csomagolás fontosságát is, ami a japán mindennapok egyéb mozzanataiban is – legalább is külföldi szemnek – nagyon feltűnő. Lehet vitatkozni vele, de szerintem az étel ízénél fontosabb az, hogy hogyan helyezkedik el és milyen formára vágott a sok apró alkotóelem a meglepően kicsi dobozban.

2009_08_28haihiru_2565

A bento ebéd a készítő művészi kibontakozását is segíti. Hogy hogyan? Egy kis ízelítőnek néhány bento-remekmű:

img_0

e0056289_16565180

img_6

Gyerekeknek végtelenek a lehetőségek a kreatívkodáshoz, a különböző kedvenc figurák megformálásához, de a felnőtteknek is vannak remek ötletek.

kuroneko

img_1

A japán élet más területein is nagyon fontos a csomagolás, a legkülönfélébb dolgok megjelenítése (legyen az ajándék, étel, virágdísz, öltözék stb.), így lehet az is, hogy még az ebédnél is nagy fontosságot tulajdonítanak a jó kinézetnek. Azért a „normál” bento mégsem úgy néz ki, mint a fentiek. Sokkal inkább így:

untitled

De, hogy visszafele haladjak a leírás fonalán, végül nézzük meg, mi is az a bento (弁当). Házi készítésű egy adagnyi étel, amit dobozba csomagolva magukkal tudnak vinni iskolába, munkahelyre, kirándulásra stb. Tradicionálisan tartalmaz rizst, halat vagy húst és sós, vagy savanyított zöldségfélét (magyar párhuzammal szólva: savanyúságot).

A bento tartalmának elkészítésére nagy figyelmet fordítani – főleg gyerekeknek készülő ebéd esetén – nagyon elterjedt Japánban a különféle népszerű rajzfilm figurák kidolgozása a napi ebédből. Ennek illusztrálására másoltam be a fenti, igazán aprólékosan elkészített, kreatív bento-k fotóit.

Attól függően, hogy mit formáz a dobozba helyezett étel két nagy csoportot különböztetnek meg: kyaraben és oekakiben.

A kyaraben két szóból, a character és a bento szóból tevődik össze és népszerű rajzfilm, manga, vagy videojáték figurákat megjelenítő ételkompozíciókat takar.

5ae17db0

Az oekakiben pedig a japán rajzolás és a bento szavak együtteséből, azokat a bento-kat takarja, amik emberi arcot, épületet, állatokat, turista nevezetességet, növényeket, virágokat ábrázolnak (picture bento).

20061019

Maga a bento-t tároló edény (bentobako 弁当箱), igazán sokszor több szintes doboz, gyakorlatilag mindenhol kapható Japánban és a legegyszerűbb, akár egyszer használatos kiviteltől egészen az igényesen kidolgozott, lakkozott, művészi munkákig széles skálán mozog:

lunchbox-kanban2

sa00547-kat1

00309_01-300x169

465-5,6見本1

image1161

51Pso6Qq3WL._SX425_

bento

Manapság már boltokban is kaphatóak kész bento-k, ha épp erre vágyik az ember. Vannak speciális bento boltok (弁当屋), ahol kifejezetten csak bento-t árulnak, sőt az egyetemen, ahova én jártam ebédidő előtt megérkezett a mobil bento-s kiskocsi, amiből jellegzetes japán „konyhás néni” szerelést öltött asszonyok árulták a készletüket míg el nem fogyott. Ez általában hamar be is következett.

Úgy tűnik, hogy a „doboz-étel” megoldás más ázsiai országokban is elterjedt, úgy, mint a Fülöp-szigeteken, Koreában, Tajvanon és Indiában.

Források:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bento; http://ja.wikipedia.org/wiki/%E5%BC%81%E5%BD%93
 
A képek sorrendben a következő honlapokról származnak: 
http://t2.gstatic.com; http://blogs.c.yimg.jp; http://pds.exblog.jp; http://blogs.c.yimg.jp; http://getnews.jp; http://img5.blogs.yahoo.co.jp; http://upload.wikimedia.org; http://livedoor.blogimg.jp; http://ricocoblog.up.n.seesaa.net; http://www.shokunin.com; http://www.taketora.co.jp; http://onewmaru.com; http://www.utsuwa-donya.com; http://www.utsuwa-donya.com; http://ecx.images-amazon.com; https://encrypted-tbn3.gstatic.com