Az év eleje sosem könnyű. A kellemes ünnepek és pihenés után vissza kell térnünk a szürke hétköznapokba és a munka stresszes világába. Ilyenkor nehezebb lehet jókedvűnek maradni, így sokan igyekeznek feldobni munkakörnyezetüket, hogy vidámabb legyen a napjuk.

Dekorálás - gondolom, sokan szeretik díszíteni, személyesebbé tenni azokat a helyeket, ahol sok időt töltenek, legyen szó a lakásukról, munkahelyi asztalukról, irodájukról vagy autójukról. Sokszor elég egy fénykép a családról, egy aranyos figura az autóba, s máris személyesebbnek érezzük a helyet. Így elviselhetőbbé válnak a hosszú munkaórák, távol az otthon melegétől és a családtól.

A kocsik dekorálása főleg azoknak a legfontosabb, akik hosszú órákat, napokat, esetleg heteket töltenek az autóban. Kamionsofőrök sokszor vicces neveket adnak járműveiknek, s igyekeznek annak utasterét minél kényelmesebbre alakítani.

Nos, Japánban a kamionok dekorálása egy egészen különös, mondhatni már mesébe illő szintre lépett. (S mint tudjuk, a Felkelő Nap Országában szeretnek mindent tökélyre fejleszteni.)

A dekotora (デコトラ - decoration truck) olyan teherautókra utal, melyeket a vezetők már-már művészi szinten díszítenek, szórakozás céljából, vagy speciális eseményekre, nem sajnálva időt és pénzt! Általában neon vagy ultraibolya lámpák, extravagáns festmények és rozsdamentes vagy arany külső és belső részek jellemzőek ezekre az autókra. Néha más néven Art Trucks-ként (アート トラック - Művészi teherautók) is szokták emlegetni őket.

Természetesen hasonló, díszes kamionok a világon nagyon sok helyen fellelhetők.

Japánban az 1970-es évektől lett nagy divatirányzat a kamionsofőrök között, mivel 1975-ben jött ki a Toei stúdió 10 filmből álló sorozatának első része, a Torakku Yarō (Truck Guys), mely egy teherautó-vezető kalandjairól szól, aki gyönyörűen díszített kamionjával szeli Japán országútjait.

A film nagy sikert aratott fiatalok és idősek közt egyaránt, és dekotora-láz söpört végig az egész országon. Az 1990-es évek vége óta a dekotora művészetére nagy hatással volt a legendás Gundam sorozat, melyben „mobilruha” (mobile suit) névre keresztelt hatalmas robotok („mechák”) szerepelnek. Egyéb díszítések pedig sokkal inkább a modern művészetet és a retro designt idézik, valamint mozifilmek is szolgálhatnak inspirációként.

A vezetők úgy hiszik, a díszítés egy folyamat, ami soha nem fejeződik be. A kamion kinézete folyamatosan fejlődik az idő múlásával, hisz mindig új dolgokat, irányzatokat próbálnak ki az „országúti művészek”. Vannak olyan elkötelezett sofőrök is, aki képesek 1 millió yent is arra költeni, hogy minél extravagánsabbá tegyék járművüket.

Részemről maradok a fényképes és kis figurás dekorálás mellett a munkahelyemen, de az vitathatatlan, hogy páratlan vizuális élményt tudnak a dekotorák nyújtani az esti országutakon.

Ha Japánban járnak, érdemes figyelni az autópályákat, hátha szembejön Önökkel is ilyen „meseautó”! 🙂

 

 

Referencia:

http://edition.cnn.com/style/article/dekotora-japanese-trucks-subculture/index.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Dekotora

 

Képek:

Photo 1 (Fedőkép is egyben) : https://www.chicodaboleia.com.br/wp-content/uploads/2017/11/dekotora.jpg

Photo 2: http://japspirit.com/wp-content/uploads/20050320_6041.jpg

Photo 3: http://www.giveitlove.com/wp-content/uploads/sites/11/Dekorata-Japanese-Art.jpg

Photo 4: https://i.pinimg.com/originals/f0/68/a2/f068a2927f10d75db49f848fb61d9c2b.jpg

Photo 5: http://st.cdjapan.co.jp/pictures/l/04/08/BSTD-2324.jpg

Photo 6: http://uploads.neatorama.com/wp-content/uploads/2011/11/truck9.jpg

Photo 7: https://i1.wp.com/unusual.info/wp-content/uploads/2013/12/decotora.jpg?resize=940%2C727

Photo 8: https://yutaka.london/WA/wp-content/uploads/2017/05/maxresdefault.jpg

Photo 9: http://68.media.tumblr.com/5de0345107a56716afc367a50d97a598/tumblr_msajcj1Rmd1r1d5rwo1_1280.gif

Photo 10: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/Dekotora_gif.gif