A minap láttam a hazai és a nemzetközi sajtóban, hogy Tokióban nyílt egy nyilvános WC, melynek falai átlátszóak. Nem volt kérdés, hogy miről írjak a következő blogcikkemben 😀

Azok számára, akik jártak már Japánban, nem mondok túl sok újdonságot azzal, hogy Japán a nyilvános WC-k fellegvára. Minden parkban, állomáson, utcasarkon és bokorban található egy nyilvános WC, aminek használata ráadásul teljesen ingyenes! Persze hozzá kell tenni, hogy nem is ül ott állandóan a WC-s néni, ami miatt sok helyen a tisztaság nem igazán csábító… A gyenge higiéniai viszonyok mellett még egy dolog szól ellenük: bár Tokió a világ legbiztonságosabb fővárosa (lásd itt a legfrissebb adatokat), mégis a bűncselekmények egy része a nyilvános toalettekhez köthető, ami miatt főként a hölgyek nem mernek éjszaka betérni a WC-kbe.

Talán sejtették már, hogy a japánok ezen a téren sem érik be a nem teljesen tökéletes megoldásokkal. Így indult útjára a „nagy WC-forradalom”, vagyis a Tokyo Toilet projekt. Neves építészek álltak össze, hogy Shibuya kerületben új alapokra helyezzék a nyilvános WC-zést. Köztük Ando Tadao, Kuma Kengo és más nemzetközileg is ismert nevek.

A cél az volt, hogy a modern technológiák és építészeti megoldások segítségével megalkossák Tokió legújabb nevezetességeit, a „WC-csodákat”. Itt lehet olvasni a projektről bővebben (angolul vagy japánul):

https://tokyotoilet.jp/en/

Ez egy többéves folyamat, melynek az első ékkövei most nyíltak meg a nyáron a kerületben. Ezek közül a legnagyobb port a július végén nyílt, Ban Shigeru által tervezett átlátszó WC-k kavarták, amelyeket nevezetesen a fiam iskolája közelében található parkokban építettek, így azt is megtudhattam, hogy a fiam a világ legmenőbb WC-jének napi szintű felhasználója. ????

Ezekről van szó:

A WC-k nappal, használaton kívüli állapotban

Ez egy három darab blokkból álló építmény: egy férfi-, egy női- és egy kerekesszékes WC alkotja. Amikor nincs odabenn senki, akkor teljesen átlátszóak a falai, vagyis még azt is látni, hogy mi történik a WC másik oldalán. (Éjszaka is ki van világítva, hogy be lehessen látni, hogy van-e benn valaki.) Ha bemegyünk, és magunkra zárjuk az ajtót, akkor abban a szempillantásban elhomályosodik a WC üvege. Jómagam is elmentem, hogy megnézzem, kipróbáljam. Meglepődtem, mert az ilyenkor szokásos hosszú, kacskaringózó kíváncsi sorok aznap nem voltak ott. Jó pár percet vártam a helyszínen, hogy hátha valaki bemegy, és levideózhatom, de hiába vártam. Így hát egy Youtube linket tudok csak megosztani arról, hogy mit lát a külső/belső szemlélő.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

PHA+PGlmcmFtZSBsb2FkaW5nPSJsYXp5IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LnlvdXR1YmUtbm9jb29raWUuY29tL2VtYmVkLzFHY3lUS2ZqX3dRIiB3aWR0aD0iNzAwIiBoZWlnaHQ9IjM5NCIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0iYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIj48L2lmcmFtZT48L3A+

A WC valóban nagyon világos, tiszta, bizalomgerjesztő volt. Ugyanakkor egy bökkenője van: azzal az eshetőséggel a tervezők nem számoltak, hogy mi van, ha valaki elfelejti bezárni az ajtót…  😀

 

Források:

https://www.weforum.org/agenda/2019/09/safest-cities-tokyo-singapore-osaka-security-urbanization-economist-intelligence-unit/#:~:text=Tokyo%20has%20again%20been%20named,the%20Safe%20Cities%20Index%202019.

https://tokyotoilet.jp/en/

és saját fotók