November 3-án a Kultúra napját ünnepeljük Japánban. Ezen a napon díjazzák az olyan embereket, akik munkásságukkal hozzájárultak a japán kultúra fejlesztéséhez, és az ünnepélyes díjátadásra a császári palotában kerül sor.

Átnéztem az idei kiválasztottak nevét tartalmazó listát. Híres és ismert neveket láttam, Hashida Sugako-t (forgatókönyv író), Sakai Masatoshi-t (zenei producer), Saegusa Shigeaki-t (zeneszerző) és sok professzor nevét is, akik oktatási területükön terjesztik tovább a japán kultúrát a fiataloknak.

A listán volt egy név, amely szemet szúrt nekem: Nishikawa Kiyoshi volt az. Nishikawa Kiyoshi oszakai humoristaként (Manzaishu-ként) lett híres, Nishikawa Yasushi-val. A Yasu-Kiyo néven léptek fel és váltak híressé 1966-1986 között. Többször nyertek az Owarai (nevetés) műfajban legmagasabb rangnak számító díjakat. A mai díjátadás azért fontos, mert a manzai területén ő kapta először a japán kultúra fejlesztéséért járó díjat.

Forrás: https://www.sponichi.co.jp

A Yasu-Kiyo manzai azért is volt különleges, mert általában a páros manzaiban az egyik fél Boke (fogadó) szerepet játszik, míg a másik Tsukkomit (támadó). Ők ketten mind a két szerepet tudták játszani. Így nem tudtuk kiszámítani, mit hoz az ő fellépésük.

Íme egy videó róluk:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

PHA+PGlmcmFtZSBsb2FkaW5nPSJsYXp5IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LnlvdXR1YmUtbm9jb29raWUuY29tL2VtYmVkL1NtNFZ2RXBOakd3IiB3aWR0aD0iNTQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0iYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIj48L2lmcmFtZT48L3A+

A manzai mellett Nishikawa Kiyoshi 1986-től parlamenti képviselőként is dolgozni kezdett. A kampányban az volt a szlogenje, hogy egyetemet nem végzett emberként mennyit tud tenni az országért, mit tud tenni. Szeretne megpróbálni mindent, amit tud.

Onnantól kezdve egyre kevesebbet léptek fel közösen, hiszen Kiyoshi inkább politikai úton kezdett tovább menni.

A párját, Nishikawa Yasushi-t egyre kevesebbet lehetett látni a TV-ben. Egyrészt sokszor ittasan szerepelt élő adásban és sajnos olyanokat mondott, amit nem kellett volna élő közvetítésben, ezért ki lett tiltva a TV-ből. Másrészt a magánéletében is problémák voltak. Saját magának is és a fiának is rendőrségi ügyei voltak. 1989-ben visszatért a képernyőre, de ittas vezetés miatt 1989-ben újra ki lett tiltva a TV-ből, és emellett a fia rendőrségi ügyei miatt Nishikawa Yasushi saját maga úgy döntött, hogy teljesen visszavonul a TV világából. (Ilyen eset elég gyakori a japán média világában.) Kiyoshi próbálta megmenteni Yasushi-t, de hiába. Nishikawa Yasushi 1996-ban halt meg.

Forrás: https://www.sponichi.co.jp

Nishikawa Kiyoshi a Kulturális díj elnyerésével kapcsolatos interjújában kifejezte háláját elsősorban a feleségének, aki minden nehéz pillanatban is kitartóan segített Kiyoshi-nak, és Nishikawa Yasushi-nak, aki őt becsábította a manzai világába, és azt mondta, hogy Nishikawa Yasushi-val együtt szerette volna kapni ezt a díjat.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

PGlmcmFtZSBsb2FkaW5nPSJsYXp5IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LnlvdXR1YmUtbm9jb29raWUuY29tL2VtYmVkL0ducDRkS0RIbU5nIiB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0iYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIj48L2lmcmFtZT48L3A+