Néhány hete jártam üzleti úton Kanazawában, Japán egyik leggyönyörűbb városában. Egy magyar témájú rendezvény előkészítése volt az utazásom fő célja, így a helyiekkel történő egyeztetések során mindig előkerült a származásom és Kanazawa valamint Magyarország kapcsolata. Bár nem ez volt az első látogatásom ebben a szamurájvárosban, mégis lenyűgözött, hogy most is tudott újat mutatni nekem, sőt, hazámmal kapcsolatban is tanultam újat ennek az útnak köszönhetően.

Kanazawa egyik híres teaház-negyede

A megyeházán történt látogatásomkor került elő, hogy ha már magyar rendezvényben gondolkodunk, a „hantont” ki ne hagyjuk. Nem teljesen értettem, hogy miről van szó, de a mellettem ülő úriember felvilágosított: Kanazawában létezik egy helyi specialitásként számontartott étel, amit hantonnak hívnak. Ha magyar gasztronómia, akkor a helyieknek ez jut rögtön eszébe, hiszen a hanton valójában a Hungary (japánul ejtsd: hangarii) és a thon (japánul ejtsd: ton, jelentése franciául tonhal) szavak összetételéből eredő japán szó. Az étel úgy néz ki, hogy alul paradicsomos szósszal ízesített rizs, rajta egy vékony réteg tojásrántotta (eddig ez egy egyszerű omuraisu, vagyis omlette + rice), ami meg van spékelve egy-két szelet rántott tonhallal, amit végül ketchuppal és tartármártással öntenek le. Nagyon laktató étel, nem hiába, hogy a magyarokkal asszociálják ????

A hun ton (A képen a minimális adag fele látható 😀 )

Ha igazán finom hantont szeretnénk enni, akkor a helyiek csakis a Grill Otuka (ejtsd: ócuka) éttermet ajánlják, amit a városban egy retró étteremként tartanak számon.

Így néz ki a hely kívülről:

A legfinomabb hantont kínáló étterem, a Grill Otuka

Az étterem étlapján el is magyarázzák az étel nevének eredetét:

A Grill Otuka étlapja, felül a hanton magyarázatával

Variánsa is létezik az ételnek, az Otuka étteremben speciel lehet kérni a tonhal helyett rántott garnélával is.

De mégis hogyan kerül Japán egyik ősi városába egy ilyen „magyar” étel??? A helyiek elmondása szerint néhány évtizeddel ezelőtt Kanazawába költözött egy magyar ember (család?), aki magával hozta a háború utáni magyar konyha néhány remekét, köztük a rántott tonhalat is, amit a helyiek (japánosan) továbbfejlesztettek, és végül összeboronálták a nyugati konyha egyik helyi megnyilvánulásával, az omuraisuval. Ha netán valaki magára vagy családtagjára ismerne a fenti történetben, kérem, jelezze, legközelebb szeretnék róla is írni egy cikket ????

Addig is vegyék fel a bakancslistára Kanazawát, mert gyönyörű és híres a finom ételeiről!

Bővebben (angolul) a város nevezetességeiről itt olvashatnak:
https://www.japan-guide.com/e/e2167.html

 

 

Forrás:
saját képek