A helyi motívumokkal díszített, „design manhole”-nak is nevezett csatornafedelek Japán szerte megcsodálhatók az utcán sétálva. Emlékszem, hogy amikor – lassan 10 éve már – először Japánba érkeztem én is nagy lelkesedéssel fotózgattam ezeket a fedeleket.

Forrás: https://www.travel.co.jp/guide/matome/1801

Forrás: https://www.travel.co.jp/guide/matome/1801

A Meidzsi korszakban még a kovácsoltvas csatornafedél volt általánosan elterjedt, aminek mintázata leginkább a később a Japán Ipari Standard (JIS) szabvány alapjául is szolgáló „Nyugat-Tokiói mintát” követte.

Régi tokiói standard minta Forrás:https://stat.ameba.jp

A Taisó korszak és a Sóva korszakban egyre több helyen jelentek meg különféle geometrikus formákat ábrázoló fedelek, amelyeknél alapos fejtörésre volt szükség a dizájn jelentésének megfejtéséhez. Ezeket a fedeleket nagy lelkesedéssel fogadta az erre érzékeny mániákusok egy kicsiny csoportja (őket ma „manholer”-nek hívják), de ipari régészeti szempontból is a figyelem középpontjába kerültek. Sajnos ezek a motívumok annyira bonyolultak voltak, hogy az átlagember figyelmét nem sikerült felkelteniük.

A 70-es évek második felében több helyen megjelentek a helyi jellegzetességeket egyértelmű módon ábrázoló fedelek, majd a 80-as években az Építésügyi Minisztérium azon igyekezetének hatására, hogy javítsa a szennyvízcsatorna imázsát, megindult a korábbi JIS szabvány csatornafedelek lecserélése az átlagember számára is könnyen érthető, figyelemfelkeltő motívumokkal díszített csatornafedelekre.

Ez annyira jól sikerült, hogy 2016-ra a korábbi szabvány szerint készült fedelek száma már nem érte el a 10%-ot országos szinten. A Japánban található körülbelül 1700 önkormányzatban összesen több mint 12000 különféle dizájn alapján készített csatornafedél található.

Csatornafedél Mito városban (saját kép)
Csatornafedél Mito városban (saját kép)

Említésre méltó még, hogy idén rendezik meg Oszakában a 9. csatornafedél csúcstalálkozót (manhole summit), ahol a dizájn csatornafedelek gyártói gyűlnek össze, hogy bemutassák a legújabb dizájnokat az ezek iránt rajongó „manholer”-eknek. (Érdekesség: szakszóval a csatornafedelekért rajongó lányokat a „fedél” és a „nő” japán írásjelét egymás mellé téve „futadzso”-nak hívják.)

Ha tetszik valakinek a csatornafedél, de nem bírja el az 50 kilós öntöttvasat, semmi baj, miniatűr ajándéktárgy formájában hazaviheti magával: vásárolhatunk csatornafedelet ábrázoló poháralátétet, hamutartót, párnát, sőt még vágódeszkát is.

Csatornafedelet ábrázoló poháralátét Forrás: https://item.rakuten.co.jp

Sőt vannak olyan okostelefon applikációk is (például a Manhoo!) amelyek segítségével GPS adatokkal ellátott fotóalbumba gyűjthetjük csatornafedelekről készített fényképeinket.

A művészi csatornafedelek árnyoldalát is említeni kell. Az eredeti szabvány mintáját úgy készítették, hogy minél inkább csúszásmentes legyen. A gotochi csatornafedeleknek azonban nagyobb a sima felülete, ezért sokkal jobban csúsznak és így balesetveszélyesek.

Másrészt elkészítésük jóval drágább a hagyományos fedeleknél, ezért sokan úgy gondolják ezek vásárlása az adófizetők pénzének felesleges pocséklása. Emiatt az elmúlt években több helyen is felhagytak a dizájnos fedelek rendelésével és visszatérőben van a csúszásgátló geometriai formákat tartalmazó csatornafedél.

Japán a turisták számára lépten-nyomon meglepetéssel szolgál, ha Japánban járunk, érdemes szó szerint is a lábunk elé nézni!

 

 

Források:

https://sunchi.jp/sunchilist/okinawa/61698
https://ameblo.jp/tokyo-manhowalk/entry-11523867521.html
https://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%81%94%E5%BD%93%E5%9C%B0%E3%83%9E%E3%83%B3%E3%83%9B%E3%83%BC%E3%83%AB