Sportágak
Az olimpiai játékok alkalmával a főbb sportágak állandóak. Egy-két sportág szokott csak változni. A kevésbé népszerűek kikerülnek, ilyen a golf is. Ami 1900 és 1904 után 2016-ban került újra vissza az olimpiai játékokba. Illetve az eseménynek otthont adó országban népszerű sportok kerülnek még be, ezzel is növelve a népszerűséget. 2020-ban Tokióban rendezik meg az olimpiát. Jövőre a következő 5 új sportágat kísérhetjük figyelemmel: baseball/softball, karate, sport mászás, szörfözés és gördeszkázás. Ezek közül egyértelműen a karate a legnépszerűbb Japánban. Várhatóan az összes jegyet elfogják adni az első napokban.

Logó
Minden olimpia bővelkedik a problémákban. Sajnos ez a tokiói olimpiára is igaz. Már az esemény logójával kezdődtek a megpróbáltatások. Az első hivatalosan elfogadott verziót Kenjiro Sano tervezte. A bemutatást követően a belga tervező Olivier Debie kiáltott plágiumot. Szerinte túlságosan is a saját logójára hasonlított a munka. Alább látható bal oldalt az tokiói olimpia első logó terve, jobb oldalt pedig a belga művész terve.

Forrás: https://www.theguardian.com/world/2015/sep/01/tokyo-2020-olympics-logo-scrapped-after-allegations-of-plagiarism

Fontosabb a japánoknak az olimpia annál, hogy ilyen rossz hírekkel hozzák összefüggésbe. Így elvetették a logót és újat készítettek. Az új logó Asao Tokolo nevéhez fűződik, s alább látható.

Forrás: tokyo2020.org

A kockás minták a történelem folyamán sokszor, több országban voltak már népszerűek. Japánban a kockás mintát „ichimatsu moyo”-ként ismerték el az Edo korszakban (1603-1867). Az indigó kék pedig a kifinomult eleganciát képvisel, ami jellemző Japánra. Magában foglalja az „egység a sokféleségben” üzenetet, amit a különböző kockák (országok) egységét jelképezi. Az olimpiával és paralimpiával akarják összekapcsolni a világot.

Ezek után a legnagyobb nehézséget a logisztika és az időjárás fogja okozni a játékok megrendezésével.
Az előrejelzések szerint óriási mennyiségű turista fogja ellepni japánt az olimpia idején. Az elszállásolásuk komoly gondot fog okozni. Japánban az Airbnb komolyan szabályozva van, így más módon próbálják megoldani a problémákat. Több hotelt építenek, újítanak fel. Épületeket alakítanak át szálláshelyekké. Illetve óriási óceánjáró hajók fognak Kawasaki és Tokió közelében állomásozni, extra szálláshelyeket biztosítva. Talán ez a legegyszerűbb módja. Hiszen az olimpia után nem lesz probléma a „megmaradt” épületekkel.

A következő nagy probléma a közlekedés. Tokióban a főbb vasút- és metróvonalak túl vannak terhelve. A budapesti 4-es/6-os villamosnak megfelelő Yamanote vonal jelenleg is 110%-os kapacitáson üzemel. Csúcsidőben úgy tuszkolják fel az embereket a vonatra. A cégek elkezdtek azon dolgozni, hogyan tudnának ezen segíteni. Felmerült, hogy szabadságra küldik az alkalmazottakat az olimpia idejére. Illetve távmunkára keresnek megoldást, lehetőséget. Így csökkentve a mindennapi ingázók által generált forgalmat.

A legforróbb nyári melegben július 27-től augusztus 9-ig fog tartani az olimpia. A tavalyi évben 130-an haltak meg a hőhullámokban, s 70000-en kerültek kórházba. A versenyszámokat korábban tartják meg pár órával. Például a maratonfutást is hajnalban kezdik, azonban így is aggódnak a szervezők. Felmerült már a nyári időszámítás bevezetése, amivel további egy órát tudnának nyerni. Illetve már az is felmerült, hogy a maraton futás útvonalán az üzletek kinyitják az ajtókat/ablakokat, s a légkondikkal hűtik az utcát. 1964-ben októberben tartották meg Japánban az olimpiát. Sajnos a TV társaságok már előre megvették a forgalmazási jogokat, s nem lehet változtatni az időponton.

Május 24-én Tokió kormányzója bemutatta a hőség ellen kifejlesztett napernyős sapkát. Ez a különleges hő és napsugárzást visszaverő anyagból készült ernyő. Az ernyő 30 centi sugarú kört árnyékol be. Sokan a régi szamuráj kalapokhoz hasonlították. Nekem is szembetűnő a hasonlat a fenti két kép között.

Már kaphatóak a jegyek az olimpiára!

 

 

Források:
https://www.theguardian.com/world/2015/sep/01/tokyo-2020-olympics-logo-scrapped-after-allegations-of-plagiarism
https://en.wikipedia.org/wiki/2020_Summer_Olympics#New_sports
https://tokyo2020.org/en/games/emblem/
https://www.theguardian.com/sport/2019/jul/24/ioc-tokyo-2020-olympic-games
https://soranews24.com/2019/05/26/tokyo-announces-new-heat-prevention-measure-for-2020-olympics-umbrella-hats/

Borítókép: https://swimswam.com/tokyo-2020-foreign-ticket-sales-to-begin-in-june/