Miután értesültem róla, hogy Gyulán japánkert épül, sőt azt is megtudtam, hogy kedves barátom Dani Zoltán, számos kiváló magyarországi japánkert – köztük a szentendrei – tervezője és építője dolgozik rajta, nem tudtam megállni, hogy ne kérjek tőle interjút. Most ezt a beszélgetést foglalom össze röviden.

2008-ban alakult meg Gyulán a Japánkert Barátok Köre Egyesület. Az évek során sok programot szerveztek, de idén július végén egy sok éves álmuk valósul meg Dr. Bartóki László szervezésében, aki kitartóan munkálkodott azon, hogy Gyulán legyen egy japánkert. Dani Zoltánnal is már évek óta kapcsolatban vannak, néhány évvel ezelőtt elhívták őt előadni a japánkertekről.

A kert Gyula belvárosában a Mogyoróssy János Városi Könyvtár belső udvarán épül. Kb. 1200 négyzetméter a területe, az utcáról is megközelíthető, szabadon látogatható lesz.

A kert részben megmutatja a természet gazdagságát kicsiben, de nagyrészt az inkább szimbólumokkal dolgozó zen kerteket fogja felidézni, s csak kisebb vízfelület lesz benne.

Japánkert épül Gyulán

A zen kertek üzenete nem mindig egyértelmű, igazából mindenki azt lát bele, amit érez, gondol – a gyulai japánkert esetében sem lesz senkinek a szájába rágva, hogy mit gondoljon. Vannak, akik furcsállják is az ilyen kertek kicsit avantgarde jellegét. A zen kertek igazából nem megértésre, hanem meditációra, belső elmélkedésre hívnak, s talán új gondolatok is születnek sokakban majd a kertben sétálgatva vagy a három közül valamelyik padon üldögélve. Ilyen jellegű japánkert most először épül magyarországi közterületen.

Mérete és elhelyezkedése miatt a kertben nagyobb rendezvényt nem nagyon lehet majd szervezni, de a tőszomszédságában lévő étterem számára nagy szerencsét jelent megvalósulása. A kert nem fog külön nevet kapni, ahogy a korábban épült magyarországi japánkertek sem. Önmagáért fog beszélni. Ha elkészül, és lesz rá lehetősége, akkor látogasson el oda, adja át magát neki!

Köszönöm a tervrajzot Dani Zoltánnak!