Japánkert épül Szentendrén

Néhány évvel ezelőtt keresett meg engem és más Japánnal foglalkozó embereket Dani Zoltán azzal az elképzelésével, hogy épüljön egy közterületi japánkert Szentendrén. Több mint 10 éves japánkert építési tapasztalattal a háta mögött szánta el magát erre a kezdeményezésre. És az a fajta elszántság csillogott a szemében, amely arról győzött meg, hogy érdemes segíteni őt (az alábbi fotón középen) és kertépítő csapatát ebben a munkájában.

Kertepito_csapat

A cél egy, a nyilvánosság számára nyitott japánkert létrehozása, amely a szép látványon túl helyet ad kulturális eseményeknek, és jó iskola, gyakorlóterep azok számára, akik meg szeretnék tanulni a japánkert építés és gondozás csínját-bínját.

Sikerült megnyerni a Kouki-ryu Kyoto Niwatsune kertészeti céget is, hogy szakmailag segítse a japánkert építését, fejlesztését, valamint a japánkert-iskola és műhely létrehozását. A Kouki-ryu Kyoto Niwatsune egy elismert, tradicionális, négy generációra visszatekintő kertészeti cég és hagyományos japánkert iskola Kiotóban, a “Kertek városában”. Dani Zoltánnak, lehetősége nyílt rendszeresen ellátogatni és sikeres kertészeti gyakorlatokon részt venni a Kouki-ryu Kyoto Niwatsune-nál melyet oklevéllel is elismertek. (Képünkön alább a Niwatsune munkatársai és Dani Zoltán)

Niwatsune_Dani

Az új japán közkert könnyedén bele fog illeszkedni a szentendrei zöld környezetbe és a tőszomszédságában található Czóbel Parkba, a HÉV megállótól kb. 20 perces sétával megközelíthető. A Dunakorzón sétálva a messziről is jól kivehető kőlámpás jelzi a majdani kert bejáratát. A szentendrei Pap Kőfaragó és Kőszobrász Műhely támogatásával elkészült yamadōrō kőlámpást – amely az alábbi fotón is látható – 2014. október 3-án avatták fel.

Yamadoro_kolampas

A kert mindenki előtt nyitva áll majd. A bejáratnál pavilon és szárazkert fogadja majd a látogatókat. Beljebb haladva kis vízesést, tavat és rajta átívelő hidakat találunk. Mindezt még nehéz elképzelni, egyelőre csupán bambuszok, egy tómeder és a kőlámpás láthatóak.

A japánkert Magyarországon egyedülálló módon éjszakai kertként is funkcionálna, kiterjesztve a kert élvezetét órákkal alkonyat beállta után is.

LatvanytervLátványterv: nappal és este

A terepmunkák nagy része az elmúlt egy évben lezajlott. A kert szintjét mindenhol átlagosan 70 cm-rel megemelve készítették elő a domborzatot. Kerítések épültek, fákat szabályoztak és nyírtak, bambuszt ültettek.

Bambusz

Egy japánkerthez hozzátartozik egy kis tavacska is. Vízvizsgálatok készültek a közelben lévő, bevezetésre szánt, földből forrásként feltörő víz minőségével kapcsolatban is. Az eredmény szerint a víz megfelel a japánkert igényeinek.

A következő lépés a sziklák behordása lesz. A száz méterre csordogáló csermely bevezetése is hátravan még. A kiásott tó medrét agyagra cserélve tervezik kialakítani a kis tavat, amelynek – a csermelynek köszönhetően – állandó vízellátása lesz. Ezek után füvesítéssel és a növények elhelyezésével kívánnak foglalkozni. A tervek szerint ezek a munkálatok idén nyáron befejeződnek.

A kert építése kisebb önkéntes adományok és támogatások beérkezésének megfelelően zajlik, ezért tempója változó. Viszont alapos és átgondolt munka folyik.

A szentendrei japánkertnek és az ott zajló programoknak köszönhetően még közelebb kerülhetünk majd a japán kultúrához.

 
 
Köszönet Dani Zoltánnak a fotókért.
 
 
További információk a szentendrei japánkertről:
http://japankert.com/category.php?id_category=25
https://www.facebook.com/japankertmagyarorszag
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük.
A hozzászólások moderálást követően kerülnek megjelenítésre, amely 48 óráig is eltarhat. Köszönjük a türelmét!

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.