Gondolom a legtöbb olvasónk látta már azokat az ikonikus fotókat, amin a majmok épp fürdőznek a japán gyógyvizekben. Ha esetleg még nem, akkor itt egy példa rá.

Fajtájukat tekintve hómajmoknak vagy japán makákóknak is szokták nevezni őket.

Sokan nem tudják, s köztük voltam sokáig én is, hogy nemcsak északon, a hegyek közt találhatóak meg ezek a szép állatok, hanem Kyoto városától nem messze, egy mesés helyen is.

S itt nem állatkertről beszélek, hanem az igazi majmok birodalmáról, az IWATAYAMA-nak nevezett hegyről. Ott helyezkedik el ugyanis az Arashiyama Majom Park.

(A hely ARASHIYAMA állomástól nem messze található, ahol a híres bambuszerdő is van.)

Májusi kintlétem alatt a munka mellett volt egy kis szabadidőm is, s leugrottam Tokyo-ból Kyoto-ba, hogy találkozzak az ott élő barátaimmal. Köztük volt egy nagyon kedves magyar ismerősöm is, aki kint tanul, s azt kértem tőle, hogy menjünk valami izgalmas, szép látványossághoz, ahol még nem jártam. A válasza az volt, hogy rendben, ismer egy különleges helyet, ha érdekel. Így hát felkerekedtünk, s körülbelül fél órán belül ott voltunk Arashiyama állomáson.

(Útközben volt szerencsénk felszállni egy nosztalgiavonatra is, s egy kicsit Miyazaki Hayao karakternek éreztem magam egy animéban, ahogy a régi stílusú vonattal haladtunk át az árnyas cseresznyefák között.)

Az állomástól következett egy kb. 10 perces séta, s akkor láttam meg a bejáratnál a táblát, hogy hova is megyünk. Mondanom sem kell, nagyon izgatott lettem. ????

A belépő nem volt vészes, ha jól emlékszem 500-600 yen/fő volt. A bejáratnál egy csodás kis szentély is volt, ami növelte a hely varázsát.

Utána következett egy kis hegymászás, no, nem meredek hegyfalakon, hanem szépen kiépített utakon, amit meseszép természet vett körbe, erdő, völgyek, csodás növények.

Útközben táblákon olvashattunk információkat a majmokról, hogy meddig élnek, mitől félnek stb., továbbá tájékoztatták a látogatókat, hogy az állatok szabadon vannak, s bár alapvetően türelmesek, ne felejtsük el, hogy vadon élő majmokról lévén szó, kiszámíthatatlanok, így ne menjünk 2 m-nél közelebb hozzájuk, ne guggoljunk le előttük, mert támadásnak vehetik, s ne vakuzzunk a szemükbe.

Felérve két csodás dolgot pillantottam meg.

Egyrészről az alattunk elterülő csodás kyoto-i tájat, fantasztikus látvány volt, másrészről pedig a körülöttünk szaladgáló, játszadozó majmocskákat, akiket egyáltalán nem zavart a távolságtartásról szóló rendelkezés, ott rohangáltak a lábunk alatt.

Alapvetően békésen szemlélték a turisták hadait, az egyik anyamajom még a kicsinyét is elhozta megmutatni nekünk, aminél aranyosabbat ritkán látok csak. Néha összevesztek egymással, a látogatókat viszont nem bántották. Ott voltak körülöttünk a gondozóik is, akik azért figyeltek, hogy ne legyen baj.

S még lehetőségünk volt arra is, hogy etethessük őket, de azt csak ott vásárolt majomételekkel lehetett, s csak az arra kijelölt helyen, egy rácsokkal felszerelt épületből, hogy ezzel is védjék a turistákat a karmolásoktól és harapásoktól.

(Így volt teljes a majomélmény, hisz most mi, az emberek szemlélték egy rácsos ketrecből a szabad majmokat. 😛 )

Hatalmas élmény volt közelről látni és etetni ezeket a csodálatos állatokat. Az alábbi rövid videó is jól mutatja, mennyire élveztem. 😀

Az igazi japán élményt viszont hazaindulás előtt sikerült lencsevégre kapnom, mikor is az egyik majom felült a kilátónál kihelyezett térképre, és elmélkedve figyelte a látogatók hömpölygő tömegét, mögötte pedig Kyoto csodás látképe terült el.

Forrás: saját élmények

Fotók :

Fotó 1 : https://www.wildernesstravel.com/trip/japan/hokkaido-sapporo-winter-cultural-tour

Az összes többi saját kép és videó.