A japán hagyományok, kultúra fontos eleme a teázás szokása. A rengetegféle tea között elsőre a zöld teáról mindenkinek Japán ugrik be. Most ezen teafajta egyik jellegzetes alakjáról, a matcha-ról (抹茶) gondoltam írni.

A matcha egy finom porrá őrölt tea, ami abban tér el a többi zöld teától, hogy a betakarítás előtti 3 héten árnyékban tartják, feldolgozáskor pedig eltávolítják az ereket, szárakat a növényről. A közvetlen napfénytől való védelem hatására lelassul a növekedése, emelkedik a chlorofil szintje, ezzel egy mélyebb zöld színt kapnak a levelek, és növekszik az aminosav (különösen a theanin) tartalma is. A legfinomabb hajtásokat szedik kézzel, egyébként gépesített a folyamat.

A hagyományos japán teaszertartásnál használt tea is matcha.

matcha-2

Ennek az utóbbi időkben a (tea) szertartásostól és az ahhoz felszolgált tradicionális édességektől eltérő, hétköznapi felhasználásai is kialakultak. Ízesítőként és színezőként is használják, olyasmi módon, mint nálunk a kakaót. Van cukrozott por alakban, tejben/vízben oldódó formában reggeli italként,

bot-tra-sua-matcha-milk-200g-kataoka-hangnhatgiasi-com-getzone-net

készítenek maccha-s fagyit,

helado_matcha_close

színeznek vele mochit (ragacsos rizsből készült tömbök),

mochi

de soba (hajdina) tésztát is és azon túl, hogy természetesen számtalan japános édességben (wagashi) kerül felhasználásra.

5

Ezen a ponton elindult az irodában egy spontán ötletelés az eddig kóstolt legfurább zöldteás (matcha-s) édességekről, amikkel csak találkoztunk Japánban. Ebből két kólaszármazék viszi a prímet furcsasági versenyben:

Az alábbi ital Shizuoka Cola néven fut, és a híres teatermesztő vidék egy zöldteás itala:

????????????????????????????????????

A csúcs-fura az összes matcha-s verziók sorában a matchás ízesítésű kóla:

7

Nem tudom a fotók visszaadják-e (az ízt ugye semmiképpen), de amiket ezek közül kóstoltam, nagyon finom volt. Leginkább azért a tradicionális japán édességekhez illik a zöld tea ízesítés, de mondjuk a matcha fagyi, vagy a matcha Kit-Kat is igen népszerű édesség Japánban. Én nagyon hiányolom Magyarországról a matchás ennivalókat (a fagyit, a latte-t leginkább), de számtalan itthon kapható édességet is el tudnék képzelni matchás, gyönyörű zöld kivitelben ;-)).

A képek forrásai sorrendben: 

slimsiesta.comgetzone.net; www.japantea.hu; travelandtea.wordpress.com; http://wadainotansu.com;
http://blogs.c.yimg.jp; http://diarynote.jp